Volledig scherm
De kantoorgebouwen die omgetoverd worden toot woonappartementen. © Wilbert Bijzitter

Kantoren Hanzeland Zwolle worden woonappartementen

ZWOLLE - Op het Hanzeland in Zwolle worden drie grotendeels leegstaande kantorencomplexen omgebouwd tot appartementen. De panden waar vroeger onder meer IND gevestigd was, bieden volgend jaar ruimte voor 114 woningen.

Die zijn bestemd voor de particuliere verhuur, waarbij de prijzen tussen de 750 en 900 euro liggen. Op de begane grond van de toekomstige woonappartementen, komt ruimte voor winkels.

De aanvraag om de bestemming van deze locatie te wijzigen naar wonen ligt inmiddels bij de gemeente Zwolle. Verloopt alles zonder tegenslagen, dan kunnen medio volgend jaar de eerste bewoners hun intrek nemen in de gebouwen naast school Groene Welle en schuin tegenover het hoofdkantoor van de politie.

De kantoren zijn sinds oktober 2014 eigendom van de Brabantse vastgoedmagnaat Gerard van der Horst. Hij betaalde er 3,25 miljoen euro voor. "Toen we ze kochten van een pensioenfonds was de hoop de gebouwen weer te vullen met bedrijven. Dat lukte niet, waarop we bedachten dat ze zich ook goed lenen voor een woonfunctie", zegt Martijn Weinreich van Van der Horst. Ombouwen van de kantoren vergt volgens hem een investering van 16 tot 18 miljoen euro.

De appartementen worden ingericht met twee of drie kamers. Het dak wordt een gezamenlijk terras.

Het gaat om vrije sectorappartementen waarmee de eigenaar zich richt op jonge stellen, maar bijvoorbeeld ook mensen die in afwachting zijn van een huis van de woningstichting.

De Zwolse wethouder Ed Anker reageert positief op de plannen. "Het zorgt voor meer levendigheid. Dit is nu nog te veel een negen tot vijf gebied."