Volledig scherm
© Menno Boon

Kentekenparkeren Zwolle onder vuur

ZWOLLE - Het kentekenparkeren in Zwolle ligt onder vuur. De Zwolse partijen D66, CDA en Swollwacht komen maandag met een voorstel het papieren ticket 'gewoon' te laten bestaan naast het kentekenparkeren.

Daarmee valt de basis weg onder deze nieuwe manier om parkeerbelasting te innen, waar vanwege privacyredenen al langer kritiek op is. Om het nu betwiste kentekenparkeren mogelijk te maken zijn eind vorig jaar 170 parkeerautomaten vervangen.

Strikt genomen kunnen automobilisten bij de parkeerpaal nu al de oproep negeren om hun kenteken in te voeren. De Hoge Raad oordeelde vorige week dat het ingevoerde kenteken niet hoeft te kloppen, als er maar betaald is. Wie een verkeerde cijfer- en lettercombinatie invoert, krijgt echter wel een boete, maar die wordt vervolgens door de rechter ongedaan gemaakt.

De gemeente Zwolle besloot eerder al om tot 1 juli dit jaar de mogelijkheid te bieden een ouderwets papieren kaartje voor achter de voorruit uit de parkeerautomaat te laten rollen, maar nu doen D66, Swollwacht en CDA een oproep dit permanent te maken. Volgens CDA'er Herbert Klinkvis moet de gemeente Zwolle een voorbeeld nemen aan Utrecht: "Die stad biedt de mogelijkheid om met kenteken te parkeren of met een papieren betaalbewijs. Er wordt op twee manieren gecontroleerd: een scanauto die kentekens controleert en een tweede auto met controleurs die de papieren tickets nalopen." Dit strookt echter niet met een uitgangspunt van het kentekenparkeren: kostenvoordeel doordat controleurs niet meer langs elke voorruit hoeven te lopen. Een scanauto's kan veel sneller 'checken' of er betaald is voor parkeren.

Door het papieren ticket te laten bestaan denken de partij van Klinkvis, Swollwacht en D66 onnodige en langdurige bezwaarprocedures, zoals de Amsterdamse zaak die leidde tot de uitspraak van de Hoge Raad, te voorkomen. "Dat zorgt alleen maar voor onnodige procedures en tijdverlies voor burgers en de gemeente Zwolle", stelt Klinkvis.

Wanneer een meerderheid van de gemeenteraad het plan van coalitiepartij D66 en de oppositiefracties Swollwacht en CDA steunt, blijft de papieren parkeerbon bestaan. Dat betekent echter wel dat parkeerders na betaling met een papiertje terug moeten naar hun auto. Wie met zijn kenteken parkeert, hoeft dat niet.

Volgens het college van B en W van de gemeente Zwolle is er op dit moment nog geen enkele aanleiding om de mogelijkheid tot een papieren ticket te verlengen tot na 1 juli. "Alle jurisprudentie tot nu toe heeft geen aanleiding gegeven om het uit te stellen. Ook niet de uitspraak van eind vorige week", meldt een woordvoerder.