Volledig scherm
Arlette en Sientje Swartjes brengen samen een kookboek uit. Eigen foto

Keukengeheimen van moeder en dochter Swartjes

DALFSEN/ZWOLLE - Moeder Sientje en dochter Arlette Swartjes starten vandaag een crowdfundingscampagne om hun kookboek: De Keukengeheimen van Sientje en Arlette op de markt te kunnen brengen. Oldschool recepten en een moderne twist.

Aardappelpuree uit een pakje is ze een gruwel, een runderbouillon kunnen ze prima zelf maken en ook voor mayonaise draaien Sientje (uit Dalfsen) en Arlette (woonachtig in Zwolle) Swartjes hun hand niet om.

Basiskennis
Moeder en dochter merkten wel dat steeds minder mensen de basiskennis hebben om die klassieke recepten te maken en dat traditionele streekgerechten dreigen in de vergetelheid te raken. Hoog tijd voor een kookboek dus, waarin moeder en dochter die traditionele gerechten en de moderne twists gecombineerd met basistechnieken samenbrengen. "Dus laat ik zien hoe je 'kruutmoes' en 'knieperties' maakt", zegt Sientje. "Maar ook de technieken voor een roux, de basis voor veel soepen sauzen en kroketten, en ouderwetse appelmoes." En maakt Arlette een mayonaise op basis van eiwit, in plaats van 'mama's hachee' leert de lezer procureur (varkensnek, red.) langzaam te garen en de oldschool sladressing krijgt een hippe variant in een siroop van balsamico.

Naast hun eigen recepten staat er een lijst in met producten die ze altijd in huis hebben, komt het boek boordevol tips en is er ruimte voor notities. "Het wordt een 'landscape model', zodat je het boek rechtop je aanrecht kan zetten en gemakkelijk de recepturen kunt lezen."

Crowdfunding
Hoewel ze de IJsselacademie en W-Books als partner hebben gevonden, hebben ze nog wel een financiële impuls nodig. "We beginnen vrijdagmiddag met een crowdfundingcampagne via voordekunst.nl", vertelt Arlette. "Voor de donaties leveren we wel tegenprestaties. Naast naamsvermelding in het boek kun je ook een boek met kookschort kopen. Kunstenaar Jehudi van Dijk maakt voor dat schort en ons boek allerlei unieke illustraties."

'De Keukengeheimen van Sientje en Arlette' gaat tezijnertijd ongeveer 20 euro kosten.