Volledig scherm

Keuzegids voor hogescholen: pabo's doen het uitstekend

ZWOLLE/ DEVENTER - Hogeschool Windesheim in Zwolle komt in de jaarlijkse hbo-Keuzegids naar voren als de op een na beste grote hogeschool. Avans in Breda voert de ranglijst aan; Saxion in Deventer en Enschede staat op de vijfde plaats.

Eerder deze week eindigde Windesheim ook al in de top drie van een jaarlijks onderzoek van Elsevier naar de beste studies. De gezaghebbende Keuzegids die donderdag verschenen is zegt over Windesheim: 'goede docenten en prima begeleiding. Alleen ligt het aantal geslaagden minder hoog en de zorgopleidingen zijn wat zwakker.' Zo is de opleiding verpleegkunde van Windesheim op de vijftiende plaats (van de 23 beoordeelde opleidingen) te vinden. De beste verpleegkunde-opleiding wordt volgens de Keuzegids wel in Zwolle gegeven, maar dan bij de geformeerde hogeschool Viaa.

Windesheim gooit hoge ogen met opleidingen als bedrijfseconomie, accountancy en commerciële economie. Ook bouwkunde en de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding staan in de top. Negen opleidingen staan op een (gedeelde) eerste plaats en dat zijn er vijf meer dan vorig jaar.

Nopjes
De Zwolse hogeschool is in z'n nopjes met de scores. De Keuzegids is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van hogescholen. De onafhankelijke redactie kijkt naar zaken als studieresultaten, uitval, aantal contacturen en het oordeel van studenten. In de Keuzegids zat Windesheim jarenlang in de middenmoot, maar is nu voor het tweede achtereenvolgende jaar in de top drie te vinden.

Hogeschool Viaa staat op plaats acht bij de kleine hogescholen. Viaa scoort naast de opleiding verpleegkunde ook goed met maatschappelijk werk en dienstverlening en sociaal pedagogische hulpverlening.

Studenten die kiezen voor de Pabo zijn in Zwolle goed af: voor noord-Nederland voert de Katholieke Pabo Zwolle de ranglijst aan, gevolgd door Stenden in Emmen, Viaa en Windesheim. De Pabo van Hogeschool Saxion in Deventer staat op plek drie in Oost-Nederland. Saxion scoort ook de derde plek bij technische bedrijfskunde, toegepaste psychologie, veiligheidskunde en biologie en medisch laboratoriumonderzoek.