Volledig scherm
Straatverkopers: ze zijn inmiddels een vast onderdeel van een wandeling door de Diezerstraat. De een is blij met de aanspraak, een ander loopt er met een boog omheen. De winkeliers zien ze het liefst zo snel mogelijk vertrekken.foto Tom van Dijke

Klaar met hausse aan straatverkopers in Zwolle

ZWOLLE - Niet te veel, niet te vaak en zeker niet allemaal op dezelfde plek. Als het aan belangenvereniging van binnenstadondernemers CityCentrum Zwolle ligt, komen er strengere regels voor colporteurs en flyeraars in de Zwolse binnenstad.

 „We gaan binnenkort in gesprek met de gemeente om duidelijkere en betere regels te maken rond de colportatie in de winkelstraten”, zegt voorzitter Peters Pels. „Mede naar aanleiding van alle klachten die de laatste maanden door zowel winkelend publiek als ondernemers zijn geuit.”

Verbod
Die klachten hebben vaak betrekking op de vele straatverkopers die in de Diezerstraat goede doelen, kranten, abonnementen op maaltijdboxen en andere waren aan de man willen brengen. Pels verwacht dat een algeheel verbod er niet in zit. „Ook omdat het vaak om de werving van donateurs voor goede doelen gaat. Maar het moet wel voor iedereen leuk blijven.”

Levendig
Burgemeester en wethouders gaven eerder dit jaar al aan dat er een balans is tussen ‘de verlevendiging die de aanwezigheid van colporteurs geeft’ en het feit dat winkelend publiek soms ‘geen zin heeft of niet de juiste formulering kan vinden om ‘nee’ te zeggen’. Desondanks gaat wethouder De Heer nu dus toch in gesprek met CityCentrum.