Volledig scherm
© [FOTOBRON]foto Dennis Hessels

Klachten over biomassacentrale Stadshagen

ZWOLLE - Kwaad, maar ook angstig zijn de buurtbewoners uit Breecamp in de Zwolse wijk Stadshagen. Volgens hen komen uit de biomassacentrale aan de Sportlaan bijna dagelijks grote rookwolken en fijnstof vrij.

"Ik heb gigantische hoofdpijn, heb het benauwd en ben kortademig. Ik heb aan mijn zwangerschap een longembolie overgehouden, en nu heb ik deze klachten al twee weken", zegt Sylvia Bourgonje, die aan de Sportlaan tegenover de centrale woont. Door eigenaar van de biomassacentrale Unica wordt zij naar eigen zeggen 'van hot naar her' gestuurd en ook de gemeente kon haar niet verder helpen. "Ik wil dat die centrale verdwijnt." Naast angst voor hun gezondheid, zijn de buurtbewoners de stank die de rookwolken met zich meebrengen ook zat.

Video
Eén Stadshagenaar maakte een filmpje waarin de fijnstofwaardes worden gemeten, het werd op YouTube geplaatst om aan te tonen dat de centrale te hoge fijnstofwaardes uitstoot. Volgens maker Arjen Bos werden er 170 miljoen deeltjes per kubieke meter gemeten, waarden die volgens hem overeen komen met een ruimte vol rokers. " Het zit me niet lekker. Ik wil proberen een groep mensen bij elkaar te krijgen om hier als collectief iets tegen te doen", zegt Bos. Op hetzelfde plein als de biomassacentrale bevinden zich een zwembad, school, kinderdagverblijf, voetbalvereniging en buitenschoolse opvang. De problemen rondom biomassacentrale staat op de agenda van de medezeggenschapsraad van basisschool Het Festival.

Genormaliseerd
Volgens woordvoerder Dick Haijma van Unica is er sinds februari een testfase gaande bij de centrale. Die duurt nog tot en met mei. Haijma spreekt van een incident waarbij inderdaad extra veel fijnstof is vrijgekomen. "Fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid maar de situatie is nu weer genormaliseerd en zal ook niet meer voorkomen."

Volledig scherm
© [FOTOBRON]foto Dennis Hessels
Biomassacentrale Sportlaan in Zwolle Stadshagen is bron van fijnstof