Volledig scherm
© momentopname.com/Erna Lammers

Kleine culturele initiatieven in Zwolle vrijgesteld van leges

ZWOLLE - Kunstenaars die kleinschalige kunst in Zwolle willen brengen worden vrijgesteld van betalingen aan de gemeente, zogenaamde leges en precario. Dat heeft wethouder Jan Brink toegezegd tijdens het debat over de nieuwe Cultuurnota van eerder deze week, op verzoek van D66 en GroenLinks.

Die partijen vinden dat de drempel om kunst te maken in Zwolle zo laag mogelijk moet zijn en dat de gemeente ruimte moet geven om kunst naar de stad te brengen. Het gaat om weliswaar kleine bedragen, maar die tellen voor veel kunstenaars toch flink mee, aldus de twee partijen.

Fractievoorzitter Sonja Paauw van D66: "Initiatieven komen het best tot bloei als er veel ruimte is en weinig belemmeringen. De kosten voor leges en precario vormen zo'n belemmering en die nemen we dan ook graag weg."

Impuls
Een bijkomende reden om kunst meer ruimte te geven in Zwolle is het feit dat kunst volgens de twee fracties de binnenstad een impuls geeft, aantrekkelijker maakt en zo winkeliers en andere ondernemers kan helpen. "In principe zouden we dat moeten doen, vind ik", zei wethouder Brink daarop.

Caravan
Steeds meer kunstenaars gebruiken de publieke ruimte voor hun installaties, bijvoorbeeld de caravan van Theater de Makkers op het Oude Kerkplein. D66 en GroenLinks willen dat hiervoor ruimte beschikbaar blijft en hebben daarom voorgesteld om kunstenaars die willen werken in de publieke ruimte van de stad, net als kerken en politici, vrij te stellen van leges en precario. Wethouder Brink wil daarin wel meegaan en gaat de regels rondom het vrijstellen van leges en precario aanscherpen.

Overigens is er volgens wethouder Brink weinig aanscherping nodig. "Voor kleinere initiatieven hebben we op het moment al regelingen. Maar die worden niet altijd goed toegepast", legt Brink uit. Dat komt volgens hem doordat de organisatie of initiatiefnemers niet goed weten wat de mogelijkheden zijn. "In principe zou het al huidig staand beleid moeten zijn dat initiatieven mogelijk worden gemaakt en dat wij niet op relatief kleine bedragen precario of leges innen."

De cultuurnota, waarin de aanscherping van de leges en precario wordt vermeld, staat nu geagendeerd voor 4 juli.