Volledig scherm

Komst azc Zwolle toch onzeker

ZWOLLE - De komst van een asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen in Zwolle staat toch ter discussie. Dat zegt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Vorige week bleek dat een overschot aan opvangplekken dreigt en dat het COA misschien af wil van al geplande centra. De gemeente Zwolle zei geen signalen te hebben ontvangen dat het nieuwe centrum in de gemeente op losse schroeven zou staan. Maar volgens een woordvoerster van het COA ligt op dit moment alles open. 'Alle locaties in de provincie, dus ook Zwolle, worden opnieuw tegen het licht gehouden', meldt zij desgevraagd.

Het is de bedoeling dat er per provincie een nieuw plan wordt gemaakt. 'Aan de regionale regietafels wordt bekeken welke mix van opvang en noodopvang er nodig is. In september zal de regionale regietafel waar de provincie, het COA, gemeenten en de Veiligheidsregio's aan deelnemen uitsluitsel geven.'

Het COA beslist niet alleen daarover, benadrukt ze. De Commissaris van de Koning is voorzitter van de regietafel. De provincie had opdracht om voor 2500 nieuwe azc-plekken te zorgen. Welke criteria een rol gaan spelen bij de herbeoordeling, is niet duidelijk.

Er zijn vier nieuwe opvangcentra gepland of al in aanbouw. Naast Zwolle gaat het om Enschede (580 plaatsen), Hardenberg (750) en Raalte (700). Daarnaast wordt gewerkt aan extra noodopvangplekken, bijvoorbeeld in Rijssen-Holten (250) en Ommen (370).

De beoogde locatie in Zwolle wordt straks aan het COAverhuurd door Jansen Vastgoed. Het huurcontract is nog niet ingegaan, zegt Gerrit Jansen van het bedrijf desgevraagd. Hij heeft ook nog niets vernomen over een eventueel uit- of afstel. Maar, zegt hij: "Mocht toch besloten worden dat het niet doorgaat, dan zullen wij niet moeilijk gaan doen."

Zwolle gaf in april groen licht voor het azc en sloot onlangs een bestuursovereenkomst met het COA waarin alle praktische zaken zijn geregeld. Het plan is om in Zwolle duurzaam te bouwen, met hoogwaardige woonunits. Vanwege de hoge bouwkosten zou het centrum zeker vijftien jaar moeten blijven bestaan.