Volledig scherm
Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Zwolle. © ANP

Koningsdag heeft Zwolle op de kaart gezet

De komst van de Koninklijke familie naar Zwolle op Koningsdag heeft het aantal toeristen een flinke boost gegeven.

Bij Wies Dul, eigenaresse van Zwolle info & gifts, wordt de route die het koningspaar die dag liep goed verkocht. "Die dag heeft absoluut effect gehad op het aantal toeristen dat naar deze stad komt. De belangstelling voor Zwolle is in een stroomversnelling geraakt. Het koningspaar heeft die dag echt uitgestraald dat het hier gezellig was. Ze liepen ontspannen rond."

De wandeltocht was die dag kort. "We willen meer van de stad laten zien. We breiden de route voor bezoekers uit en maken er een stadswandeling van."Deelnemers aan de stadswandeling worden opgehaald bij Villa Suikerberg. Bedrijfsleider van dit lunchcafé, Stephan Wijermars, hoorde vooral in de weken na Koningsdag veel positieve reacties. "Mensen zagen Zwolle niet als stad voor een dagje uit, maar de beelden op televisie lieten zien dat Zwolle een historische binnenstad heeft."

Ook volgens gids Bert Dijkink is het de laatste tijd een stuk drukker. "De koning had het hier zichtbaar naar zijn zin, daar hebben we als stad landelijk goed mee gescoord."

De aandacht die Koningsdag op deze stad gevestigd heeft zorgt voor nieuwe inspiratie.

Zo gaf het Britten Jeugd Strijkorkest zaterdagavond op het Eiland een buitenconcert naar aanleiding van Koningsdag. Er kwamen ongeveer 180 mensen een kijkje nemen. De jonge musici speelden met rappers van de Fakkelteit opnieuw het koningslied 'Als je stilstaat', dat gemaakt is met Typhoon. "Deze samenwerking werd zo goed ontvangen", vertelt medeorganisator Hylke Thiry van mixstore Pistache. "Daar wilden ze een vervolg aan geven." "Als ik bezoekers van de winkel vertelde over dit concert, dan wisten ze wat ik bedoelde zodra ik zei: van dat nummer met de Fakkelteit op Koningsdag."