Volledig scherm
© ANP

Korrels op kunstgras geeft reden tot zorgen

Kunstgrasvelden baren gemeenten en voetbalverenigingen zorgen. Vanavond focust tv-progamma Zembla op de velden die ingestrooid zijn met korrels van vermalen rubberen banden. Deze zouden kankerverwekkende stoffen bevatten.

"Wij volgen het op de voet. Het is goed dat hier discussie over is", aldus Jaap de Carpentier Wolf, woordvoerder van Ten Cate/GreenFields. De producent van kunstgrasmatten uit Genemuiden. "Wij zijn wel geen producent van deze rubberen korrels. GreenFields ontwikkelt enkel de mat."

De Carpentier Wolf begrijpt wel dat de mat niet zonder de korrels kan. "Het is een totaalsysteem. Er zijn ook natuurlijke alternatieven zoals kurk en kokoshaar. De vraag hiernaar groeit."

Volgens Zembla maakt 90 procent van zo'n tweeduizend velden in Nederland gebruik van korrels van vermalen rubberen banden. Daarin zouden kankerverwekkende PAK's of polycyclische aromatische koolwaterstoffen zitten. Onderzoek van het RIVM in 2006 is volgens het tv-programma ontoereikend. Ook de KNVB uitte al zijn ongerustheid.

Voor De Carpentier Wolf ligt de verantwoordelijkheid bij de klant. "Die bepaalt wat die kiest. Dat is vaak de gemeente, die eigenaar is van de velden, en soms de vereniging." Fred Moll, voorzitter van VVOG Harderwijk, hoorde deze ochtend het nieuws. Hij heeft aan de betrokken bestuurder meteen om duidelijkheid gevraagd. "Wij hebben twee kunstgrasvelden, maar ik weet nog niet of die bestrooid worden met rubber. Als dat zo is, en het is kankerverwekkend, dan moeten we iets doen."

De CDA-fractie in Hardenberg heeft vandaag al vragen geformuleerd naar aanleiding van de reportage door Zembla. De partij wil weten of deze korrels ook op velden in de gemeente liggen en of hier iets aan valt te doen als blijkt dat deze kankerverwekkend zijn.

De Carpentier Wolf benadrukt dat het streefdoel van GreenField is velden te ontwikkelen waar geen invulling - van welke soort ook - nodig is. "Dan is deze discussie ook van de baan."