Volledig scherm
Het uitzicht over de stad vanuit de appartamenten is fenomenaal. Maandag krijgen de eerste bewoners in complex De Stelling de sleutel. Foto: Frans Paalman

Kraanbolwerk Zwolle klaar voor bewoners

ZWOLLE - Alle resten van Schaepman Verffabrieken zijn van het Kraanbolwerk verdwenen en de eerste bewoners van een appartement in complex De Stelling krijgen maandag de sleutel. Marcel de Ruiter, projectontwikkelaar AM, wandelt trots door één van de 28 – nu nog kale – appartementen.

Het Kraanbolwerk-plan heeft projectontwikkelaar Marcel de Ruiter bloed, zweet en tranen gekost. „Er is nogal wat overleg aan vooraf gegaan”, zegt hij.

„We hebben met omwonenden, ondernemers, de welstandscommissie en de gemeente gesproken. Het project is zeker vier jaar geleden al begonnen.” In die beginfase is een selecte groep ontstaan, inclusief toekomstige kopers, die zijn mening gaf, vervolgt De Ruiter. Dit had invloed op de kleurstelling en het materiaalgebruik.

„En zelfs waar welke steen een stukje zou verspringen”, verzucht de projectontwikkelaar. Ruimte maken voor al deze individuele wensen resulteert in 28 totaal verschillende – en gewilde – appartementen.

„De kleinste is zo’n 80 vierkante meter, de grootste 240 vierkante meter.” Ze zijn alle verkocht. „Er zijn bewoners die nu al vier jaar op hun sleutel wachten.”

De Ruiter is zelf vooral te spreken over het uitzicht vanaf alle balkons. „Kijk”, hij wijst naar de binnenstad. „Hier zie je in één oogopslag de Peperbus, het Hopmanshuis en de Fundatie.”

Gesneuveld
Er is lang gestreden voor behoud van gevel de Volharding. De originele wand is alsnog gesneuveld. „ Die was in slechte staat”, legt De Ruiter uit, „heeft al die jaren op de wind gestaan en de parkeergarage kon niet gerealiseerd worden zolang die gevel er nog stond.”

Toch komt het herkenbare beeld van het Kraanbolwerk terug. De wand zal op precies dezelfde plek nagebouwd worden. „Zelfs de ramen zijn gelijk”, vertelt De Ruiter vol trots.

Als alle appartementen in De Stelling rond half oktober opgeleverd zijn, kan aan de twaalf Hanzehuizen en appartementencomplex De Kraan worden begonnen