Volledig scherm

Laat je oude barrel stelen voor een e-bike

ZWOLLE - Het Zwolse bedrijf Cortina ruilt in één nacht vijf oude fietsen om voor een glanzend nieuwe elektrisch exemplaar.

Marketing manager Chantal Groot Kormelink legt uit hoe de actie in elkaar steekt.

Hoe gaan jullie te werk?
"Wij gaan in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 september met een busje op pad om oude fietsen voor een gloednieuwe e-bike om te ruilen. Iedereen die het aandurft zijn fiets een nacht niet op slot te zetten, kan zich opgeven via de website. Bij de aanmelding laat je weten om welke fiets het gaat en waar je de fiets (niet op slot) neerzet. Pietje geeft bijvoorbeeld aan dat zijn blauwe fiets met wat roest in zijn voortuin staat. Deze informatie blijft geheim en is alleen bij ons bekend."

Jullie zochten een orginelere actie dan een slagzin afmaken?
"Ja, we wilden iets bijzonders. Nu ga je mogelijk van een barrel naar een e-bike terwijl je ligt te dromen. Als je wakker wordt kan het zo zijn dat we een sleutel bij je door de bus hebben gedaan en er een nieuwe fiets op de plek van de oude staat."

Jullie zijn niet aansprakelijk als een fiets die nacht gestolen wordt?
"Dat zou heel vervelend zijn en is zeker niet wat we willen. Het is het scherpe randje aan deze actie. Als je dit risico niet wilt lopen, moet je niet meedoen. Het maakt het spannend."

Wat gebeurt er als de politie jullie midden in de nacht fietsen ziet inladen?
"Daar zijn we op voorbereid. In de spelregels staat dat deelnemers bij aanmelding ons toestemming geven de fiets mee te nemen. We nemen de fiets mee naar ons bedrijf en als iemand spijt krijgt en toch geen e-bike wil, dan kan hij zijn oude fiets altijd terugkrijgen. We zijn er niet op uit fietsen te stelen."

Een e-bike is toch voor bejaarden?
"Dat is juist niet zo, de fietsen zijn niet suf. Onze e-bikes zien er hetzelfde uit als gewone fietsen. Ze zijn erg geschikt voor scholieren die dagelijks vanuit een dorp naar Zwolle fietsen, forensen en moeders die een kind voor en achter en boodschappen vervoeren."

Op de website www.cortinafietsen.nl kan iedereen zich aanmelden voor de Swap Night.