Volledig scherm
Het NK Kabelwakeboarden in Zwolle. © Frans Paalman

Lakeside Zwolle decor NK Kabelwakeboarden

ZWOLLE - In het cablepark voor beachclub Lakeside aan de Wijthmenerplas is dit weekend het Nederlands Kampioenschap Kabelwakeboarden. In totaal grijpen 57 deelnemers van alle leeftijden, zo tussen de 5 en 50 jaar, hun kans.

Taddeo Sijbesma (22) uit Zwolle is er ook bij. "Het is te gek dat we deze baan in Zwolle hebben. Het is een opkomende sport." Hij is zelf vier keer per week aan de 'sleeplift' te vinden. "Je hebt inverts, kicks en sliders", noemt de 22-jarige watersporter. Hij legt uit dat er drie categorieën zijn: tricks die je in de lucht uitvoert, sprongen vanaf een schans en glijden over een soort rails. "Dit is mijn eerste NK", vertelt hij. "Het ging redelijk. Ik voelde de druk, het had beter gekund." Hij ligt er niet wakker van. "Iedereen kan meedoen, het maakt niet uit welk niveau je hebt. Je laat gewoon zien wat je kunt. De sfeer is relaxed. Wakeboarders maken zich niet druk, geen stress. Er wordt voor iedereen gejuicht, zelfs als je valt. Het maakt niet uit, want je doet je best."

Wakeboarders zijn al lang geen vreemde verschijning meer hier. Ze komen het hele jaar door wekelijks trainen in het Lakeside Cablepark Zwolle.

Eigenaar is Esther Vredeveld, samen met haar man Marcel. Maar aan wakeboarden komt ze zelf maar weinig toe. Het eerste jaar is inmiddels voorbij. "Het gaat super. We gingen vorig jaar na de zomer open, dat leek alles behalve gunstig." Toch weten mensen de plek te vinden. Het centrum voor outdooractiviteiten is zeven dagen per week open.

Over de onrust in de buurt over de komst van Lakeside wil ze het niet meer hebben. "Ik denk dat het de angst voor die tijd was. Ik heb mensen uit Wijthmen in dienst en inwoners van Wijthmen komen hier koffie drinken. Kijk naar de zwanen hier op het water, die zwemmen overal tussendoor. Iedereen zal aan elkaar wennen."

Volledig scherm
Taddeo Sijbesma