Volledig scherm
De lege plek van Britt Jurgens © Frans Paalman

Lammert Lok houdt Zwolse politiek in spanning

ZWOLLE - Wat doet Lammert Lok? Het hangt als groot raadsel boven de Zwolse raadszaal. Lok kan de plek van de vertrokken Britt Jurgens innemen, maar zijn beslissing laat op zich wachten.

Lok is anderhalve week geleden vanuit het stadhuis benaderd, waarna hij officieel vier weken de tijd heeft om tot een beslissing te komen.

Lok is onbereikbaar. Bij de raadsgriffie is niet meer bekend dan dat hij de tijd neemt om zich te beraden en dat hij kennis heeft genomen van het feit dat er uiterlijk 3 oktober een beslissing genomen moet zijn. Dat is ná de eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering, 26 september. Is Lok er dan nog niet uit, dan kan in theorie Jurgers die avond aanschuiven in de raadzaal.

Ook oppositiepartij Swollwacht wacht in spanning af. Lok stond voor die partij op de verkiezingslijst, net als Jurgens. Zij stapte uit de partij, maar door haar vertrek uit de politiek valt de zetel nu terug aan de volgende persoon op de lijst van Swollwacht. Dat is Lok, maar die partij wil hem niet meer. Hij zou zich na de verkiezingen - toen duidelijk werd dat hij niet in de raad zou komen - onvoldoende ingezet hebben voor Swollwacht. Als Lok z'n zetel opeist, komt hij als eenmansfractie in de gemeenteraad.