Volledig scherm
Vier van de gedupeerde leerlingen: van links naar rechts Coen (19), Thomas (18), Max (22) en Quint (18). Foto: Maarten Bonte

Landstede Zwolle gaat dossiers leerlingen Europort nakijken

ZWOLLE - De gedupeerde leerlingen van de EuroPort Business School (EPBS) hebben dikke kans op hun diploma. Nog vóór 1 september. Landstede heeft beloofd de dossiers na te kijken en de studenten het diploma te geven, mits ze dat verdienen. 

De uitspraak van de rechter vanochtend in de rechtbank in Zwolle komt er uiteindelijk op neer dat alle examendossiers door de examencommissie van Landstede nagekeken worden zodat de 12 vergeven diploma's geldig zijn. Dat moet voor woensdag 12.00 uur gebeuren want donderdag begint het nieuwe schooljaar. De rechter gaat er bij de uitspraak vanuit dat er wél een overeenkomst was en dat de leerlingen geholpen moeten worden. Enkele leerlingen zijn opgelucht, maar gaan nu nog wel twee stressvolle dagen in: is hun diploma geldig of niet? "'Absoluut ben ik opgelucht, maar een afgesloten hoofdstuk is het nog niet. Ik wil eerst mijn diploma zien. Dit is wel een vonnis waar we op voorhand op gerekend hadden. We hebben thuis een week lopen stressen. Deze week wil ik beginnen mijn opleiding op hogeschool TIO in Amsterdam.' ", aldus Thomas Met, een van de gedupeerde leerlingen.   

Overeenkomst De overeenkomst die de scholen gesloten hebben blijft nog steeds onderwerp van discussie. De onderwijsinstellingen hadden een overeenkomst en daarom worden de examendossiers nu alsnog nagekeken. Voor de 9 leerlingen die nog een dossier moeten inleveren gaan de scholen nog een overeenkomst maken. De leerlingen zullen daarover door de onderwijsinstellingen worden geïnformeerd.    De advocaat van Landstede, Johanneke Liebrand - Bos na de zitting: "Wij zijn heel blij dat het voor deze studenten duidelijk is. Dat was ook de inzet van Landstede van in het begin. Nu zal Landstede zal de administratieve procedure zo snel mogelijk in werking stellen om zo snel mogelijk te zorgen voor de afwerking van de opleiding. Landstede had deze uitspraak nodig om dit te kunnen doen. Los van wat er loopt tussen Landstede en Europort Business School mogen studenten daar niet de dupe van zijn. Landstede zal alles op alles te zetten om dit in twee dagen te doen. Te beginnen met de meest urgente dossiers. Uiteindelijk moet iedereen een diploma naar waarde krijgen. Dat spreekt voor zich."