Volledig scherm
© Frans Paalman

Leegstand winkels in Zwolse Holtenbroek geeft zorg

ZWOLLE - Het is terecht dat er zorgen zijn over het winkelcentrum in de Zwolse wijk Holtenbroek. Dit erkent het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle. Tegelijkertijd heeft het onvoldoende handvatten om tot acute maatregelen over te gaan.

Dit staat in een brief die het college gestuurd heeft aan de PvdA. De Zwolse coalitiepartij trok vorige maand aan de bel toen ze constateerde dat steeds meer winkeliers het voor gezien houden in het wijkwinkelcentrum.

Burgemeester en wethouders willen in gesprek met vastgoedeigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance over de situatie. "Ook wij delen de zorgen ten aanzien van de leegstaande panden. Tijdens bijeenkomsten van het detailhandelsoverleg Zwolle wordt informatie uitgewisseld over de ontwikkelingen van de verschillende winkelcentra in Zwolle. Tot op heden was er nog geen aanleiding om te spreken met de eigenaar van het winkelcentrum Holtenbroek. Nu zullen we wel in gesprek gaan."

Aanjager
De door de PvdA en de winkeliersvereniging geopperde 'aanjager' komt er echter niet. "De problematiek van een klein wijkwinkelcentrum in Holtenbroek is van totaal andere aard dan de problematiek in de binnenstad en het Broerenkwartier. Bovendien is winkelcentrum Holtenbroek van één eigenaar. Die is verantwoordelijk voor het invullen van de leegstaande panden. Wij zullen dan ook geen facilitator aanstellen", aldus B en W.

Volgens de vastgoedbaas zijn de economische crisis en het veranderende winkelgedrag van consumenten de voornaamste oorzaken van de leegstand, niet de huurprijs.