Volledig scherm
© Thinkstock

Legaal en zelfstandig werken als sekswerker 'vrijwel onmogelijk'

ZWOLLE - De 1.000 sekswerkers die zich dagelijks aanbieden in Oost-Nederland, werken volgens de politie allemaal illegaal. Dat is niet vreemd. In Nederland krijg je niet gemakkelijk een vergunning.

Volgens Sekswerk Nederland (SWN) hebben zelfstandige sekswerkers dezelfde vergunningen nodig als een exploitant. 

Exploitatievergunning
Exploitanten hebben een bordeelvergunning nodig. Exploitatievergunningen voor seksinrichtingen worden uitgegeven door gemeenten.

'Zelfstandig en zonder exploitant legaal werken als sekswerker is in Nederland een mogelijkheid op papier, maar blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk omdat een zelfstandige dezelfde vergunningen nodig heeft als een exploitant', stelt SWN.

Zelden nieuwe vergunning
De meeste bestaande exploitanten in Nederland waren volgens SWN al actief voor legalisatie van bordelen en kregen als gedoogde bedrijven in 2000 alsnog een vergunning. Vergunningen voor nieuwe exploitanten worden zeer zelden uitgegeven.

Opgeheven
SWN was een onderzoeksorganisatie voor en door sekswerkers die actief was in 2014 en 2015. Met het oprichten van kennisplatform SWexpertise en PROUD, een groep (ex-)sekswerkers die onder meer vechten voor meer rechten, is SWN opgeheven.