Volledig scherm
Luchtfoto van Lelystad. Foto: ANP

Lelystad in top 10 van minst aantrekkelijke steden

REGIO - Lelystad staat op de tiende plek van minst aantrekkelijke steden in Nederland. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, die vandaag is gepresenteerd. De andere grote steden in de regio eindigden in de middenmoot van de 50 grootste gemeenten die zijn vergeleken.

In de Atlas worden de 50 grootste gemeenten vergeleken op tientallen criteria. Lelystad staat op plek 40 in de lijst. Deze lage notering is vooral te danken aan de slechte bereikbaarheid van de stad en het gebrek aan cultureel aanbod. Toch weten inwoners de stad wel op een aantal punten. Vooral de nabijheid van natuur wordt gezien als positief kenmerk.

De hoogst genoteerde gemeente in het verspreidingsgebied van De Stentor is Zwolle, met een 16de plek. De stad wordt vooral gewaardeerd om de nabijheid van natuur en vanwege het rijke culinaire aanbod. Zwollenaren ervaren de bereikbaarheid van de stad als het minst prettig aan hun gemeente.

In Apeldoorn wordt net als in Lelystad het culturele aanbod als te weinig ervaren. De stad staat op de 31ste plek in ranglijst. Apeldoorners waarderen hun gemeente het meest op het punt van nabijheid van natuur.

Deventer noteert dit jaar de 33ste plek. Ook deze gemeente wordt door haar inwoners vooral gewaardeerd vanwege de nabijheid van natuur. Ook de ruime aanwezigheid van koopwoningen wordt gezien als pluspunt. De bereikbaarheid van de stad wordt als belangrijkste minpunt ervaren.

In de Atlas voor gemeenten wordt onder meer gekeken naar het aantal banen in de buurt, het culturele aanbod en de veiligheid in de stad. Ook de nabijheid van natuur en water is belangrijk.

De Atlas, die jaarlijks verschijnt, heeft dit jaar als thema 'water'.