Volledig scherm
Lepeltje Lepeltje had een grote aantrekkingskracht op de Zwollenaren. Foto Frans Paalman

Lepeltje Lepeltje in Zwolle is zijn geld waard

ZWOLLE - Met een geschatte 30.000 bezoekers lijkt Foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje afgelopen weekend een commerciële succesformule. "Het is ook een succes", zegt Siep Stronk van Lepeltje Lepeltje. Het festival is een van de evenementen van Kunstlab Amersfoort.

Dit rondreizende festival staat onder meer in Amersfoort, Utrecht, Groningen, Apeldoorn en dus in Zwolle. Hier voor het tweede jaar. En niet voor niets, want de stad lijkt compleet uitgelopen om een kijkje te komen nemen bij de diverse foodtrucks. "Heerlijk sfeertje, relaxte muziek en eens een keer wat anders te eten", klinkt het uit een vriendengroep die met kinderen in het gras zijn neergevleid. "Met de zon wordt alles mooi, natuurlijk. Alhoewel ik vijf euro voor een pannenkoek wel veel geld vind", zegt een moeder.

Duur
Drie muntjes à 2,60 euro voor een pizza, twee muntjes voor een pannenkoek, anderhalf muntje voor wijn uit een hardplastic beker. En oh ja, die beker, die kost een half muntje. "Duur?" zegt Stronks. "Daar word ik eigenlijk een beetje moe van. Het lijkt wel of mensen geen idee hebben wat dingen moeten kosten. Zo'n pizza bijvoorbeeld is handmade. Die foodtruckondernemers staan 's morgens om 09.00 uur hun vlees te marineren en het hele festival is gratis toegankelijk. Natuurlijk zijn sommige dingen duurder dan normaal. Een patatje koop je vaak voor 2,20 euro. Omdat we met dat muntensysteem werken, kost het nu 2,60 euro. Maar dan heb je wel ambachtelijke friet."

Muntjes
Dat de muntjes alleen in Zwolle kunnen worden opgemaakt en niet op andere Lepeltje Lepeltje-locaties in het land heeft een reden. "Vanwege de fraudegevoeligheid. Er zijn gewoon bendes die met een soort muntjesprinter buiten de poort munten staan te klonen. Dat voorkomen we op deze manier. En een uur voor het einde roepen we dat altijd even om, zodat mensen niet meer teveel munten kopen."

Kletsen
Eerlijk is eerlijk, het zal de meeste bezoekers een zorg zijn dat deze prijzen worden gevraagd. "Dat is tegenwoordig nu eenmaal zo op alle festivals", zegt Roosmarijn den Braber. Ze is samen met haar ouders neergestreken aan een picknicktafel en eet patat van een kartonnetje. "Ik ga nooit naar festivals, dus ik schrok er eerst wel een beetje van", zegt moeder Marian. "Maar je betaalt geen entree, het is gezellig druk en de muziek staat prettig zacht zodat we nog gewoon met elkaar kunnen kletsen. En dat halve muntje voor die beker? Fantastisch toch? Hiermee wordt een goed doel gesteund en niemand gooit de bekers op de grond."

Voedselbank
Dat de plastic bekers gekocht moeten worden en er geen statiegeld voor kan worden teruggevraagd heeft een reden. "We schenken de helft van die 1,30 euro aan de Voedselbank", zegt Stronks. Vorig jaar doneerde Lepeltje Lepeltje 38.000 eieren en 1.500 kilo kaas, waardoor 400 gezinnen een half jaar lang waren voorzien. Bovendien worden zo tienduizenden plastic bekers bespaard en wordt bijgedragen aan een schoon terrein.