Volledig scherm
Site Steendam in actie tijdens het eerste Zwols Open Cuptasting Kampioenschap © Frans Paalman

Liesbeth Bergstra wint eerste Zwolse Cuptasting

ZWOLLE - Liesbeth Bergstra van Liefveld Company Support in Raalte wint het eerste Zwols Open Cuptasting Kampioenschap. Donderdagavond vond het kampioenschap voor het eerst plaats in het theater van De Jonge Honden aan de Westerlaan in Zwolle. Ruim 30 deelnemers waren aanwezig om koffie van lepeltjes te slurpen.  

Op uw plaatsen… Er heerst donderdagavond een opperste concentratie bij de deelnemers van het Zwols Open Cuptasting Kampioenschap. Er wordt afgeteld en dan gaan de koffieliefhebbers los. De spanning is van hun gezicht te lezen terwijl ze de kleine hoeveelheid koffie van het lepeltje slurpen, een slokje water nemen en de inhoud van het volgende kopje proeven.

Hogere wiskunde
Wie kan de smaak van verschillende koffiebonen onderscheiden? Na een voorronde met 32 deelnemers volgen nog drie rondes. Elke keer pikken ze uit drie series van drie kopjes koffie, de mok waarvan de inhoud afwijkt. Het lijkt hogere wiskunde. „Ik heb geen idee”, roept deelneemster Gooitske Zijlstra. „Eerst dacht ik het nog te ruiken, maar dat lukt na het eerste kopje al niet meer.”

Site Steendam noemt zich een trouwe klant van Zwolse espressobar Maling. „Ik had ze alle drie goed in de eerste ronde”, roept hij verbaasd. „Ik vind koffie lekker, blijkbaar kan ik dit.” Hij had het niet verwacht en hij vond het niet makkelijk. „Doordat ik de tijdsdruk voelde vergat ik de eerste keer echt te proeven. Ik ben alle kopjes twee keer bij langs gegaan.” Dat was misschien zijn geluk, want als leek is hij de wedstrijd goed begonnen. „Ik roep niet dat ik ga winnen, hoor. Als ik te zelfverzekerd word, dan vergeet ik te proeven.”

Citroen, maar ook natte hond
Medeorganisator Sander Groenink vindt zichzelf geen ‘cupkenner’, maar denkt wel een techniek voor beginners te herkennen. „Je proeft in eerste instantie smaken als zoet, zuur en bitter. Dan bedenk je bij de andere kopjes van het trio: waar herken ik die zoete of juist bittere smaak in?” Groenink zoekt er zelf direct een beeld bij. „Dat kan citroen zijn, maar ook natte hond.”

Wat maar tot de verbeelding spreekt. Blijkbaar helpt het Groenink, want hij weet, in tegenstelling tot Nederlands Kampioen Frans van den Berg, in de tweede ronde alle afwijkende kopjes te herkennen. „Ik doe liever een NK dan dit”, roept Van den Berg. Luid slurpend voelt hij zichtbaar de druk van aanwezige bekenden. „Het lijkt wel alsof hij het opsnuift”, mompelt iemand in het publiek.
Het aantal deelnemers heeft de organisatie verrast, een jaarlijks terugkerend evenement sluiten ze niet uit.