Volledig scherm
De woningen in de Molenkreek. Foto: Google Streetview

Lof voor plan monumentstatus 'condoomwoningen'

ZWOLLE - De Krekenbuurt in de Aa-landen een gemeentelijk monument? Dat klinkt de Zwolse welstandscommissie als muziek in de oren. "Een waanzinning goed iniatiatief", werd gisteren tijdens de behandeling van de aanstaande monumentstatus gezegd.

Een officieel oordeel moet nog volgen, maar de toon was gezet.

De Krekenbuurt bestaat uit 154 huizen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontworpen zijn door architect Benno Stegeman. Vanwege de karakteristieke lichtkoepels kregen de huizen snel de bijnaam 'condoomwoningen'. De huizen zelf zijn bijzonder, maar ook het buurtje. Het moest in de visie van Stegeman een oase van rust zijn. Huizen en tuinen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd.

Een niet volgens iedereen geslaagde verbouwing van een van de huizen wakkerde een paar jaar geleden de discussie over een beschermde status aan. Het gemeentebestuur wil er nu een gemeentelijk monument van maken, zodat verbouwingen die afbreuk doen aan het aanzien niet meer kunnen. Ook zouden onder de monumentstatus richtlijnen voor bijvoorbeeld de kleur van het schilderwerk opgelegd kunnen worden.

Inmiddels zijn twaalf zienswijzen vanuit de wijk gekomen. Enkele daarvan zijn positief, maar er is ook kritiek.

Waarschijnlijk neemt het college over enkele maanden een definitief besluit.