Volledig scherm
De aanvankelijke scepsis van Paul Martijn verdwijnt zodra hij een voet over de drempel heeft gezet. „Wow, overweldigend zeg!” © Foto: Corné Sparidaens

'Logisch dat Gamma het in de broek doet'

DEDEMSVAART/GRONINGEN - Jippiejaja jippie jippie jee! Het was vooral vanwege 'die belachelijke reclame met dat vreselijke deuntje' dat Paul Martijn uit Dedemsvaart nooit een voet over de deur van een Hornbach zette. De rasklusser is hartstikke tevreden met de Formido in zijn dorp en wat ze daar niet hebben haalt hij bij de Gamma in Zwolle of Hardenberg.

"Ik heb altijd gezegd: ik ga nooit naar een Hornbach. Wat voegt zo'n bouwgigant toe?" Het is dan ook vooral uit nieuwsgierigheid dat Martijn zich door de Stentor laat overhalen om - bij wijze van voorproefje voor de vestigingen die in Zwolle (2017) en misschien Apeldoorn geopend gaan worden - een kijkje te nemen bij de Hornbach in Groningen.

Wow
De aanvankelijke scepsis verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra hij een voet over de drempel heeft gezet. "Wow, overweldigend zeg! Het lijkt wel een IKEA, zo groot!", klinkt het bijna fluisterend en zijn ogen fonkelen. Martijn is zestig jaar oud maar voelt zich bij de aanblik van zoveel gereedschap en bouwmateriaal weer even een zesjarig Paultje dat los gelaten wordt in de snoepwinkel. "Goeie genade wat een keuze zeg! Deze machine is geweldig zeg! Hé, dat merk kende ik nog niet. Allemachtig: vijftien meter alleen maar waterkranen, ongelooflijk!"

Voorraad
"Ik snap nu heel goed waarom Gamma en Praxis het in hun broek doen voor de Hornbach. Kijk, bij hen kun je alles bestellen, maar dan moet je misschien wel een paar dagen wachten. Ik kan me hier niet voorstellen dat ze iets niet op voorraad hebben. Zelfs hele specialistische dingen zoals laminaatgereedschap heb ik gezien. Dat gigantische aanbod kan trouwens ook een minpuntje zijn. Als ik naar een bouwmarkt ga, heb ik ongeveer wel in mijn hoofd wat ik wil hebben, dan is de extra keus geweldig. Maar als leek kan het te veel worden, kun je letterlijk verdwalen in het aanbod."

Pas dan valt zijn oog op de grote tuinafdeling. "Die hebben ze dus ook nog. Dan wordt het dus ook interessant voor mijn vrouw. Kunnen we er samen een ochtendje uit van maken."

Gunfactor
Ondanks al het enthousiasme verwacht hij niet meteen de deur plat te lopen als de Hornbach in Zwolle opent. "Er is ook nog zoiets als de gunfactor. En die is bij de Formido in Dedemsvaart toch groter. Als het even kan, steun ik toch liever de lokale economie. Maar ik sluit nu niet meer uit dat ik straks af en toe ook naar de Zwolse Hornbach zal gaan."

Het oosten is blinde vlek
Hornbach heeft momenteel elf vestigingen, voornamelijk in het zuiden en westen van het land en eentje in Groningen. Het midden en oosten van het land zijn nog onontgonnen gebied. Vandaar dat de Duitsers willen uitbreiden in Zwolle en Apeldoorn. De komst van de bouwmarktgigant zorgde in die plaatsen (zoals eigenlijk overal) voor controverse.

De concurrerende bouwmarkten spannen tot in den treure rechtszaken aan. Daarmee weten ze de komst van een Hornbach-vestiging soms voor vele jaren uit te stellen.