Volledig scherm
Het bord dat alle speeltuinverenigingen van het Longfonds kunnen krijgen. Foto: CC0

Longfonds wil rookverbod in speeltuinen

ZWOLLE / DEVENTER / APELDOORN - Sigaretje roken, terwijl even verderop je kind (eindelijk!) eens rustig alleen aan het spelen is. Voor sommige ouders is dit het ideaalbeeld van een geslaagde middag in de speeltuin. Als het aan het Longfonds ligt wordt dat beeld binnenkort verbrijzeld. Het is met een landelijke actie begonnen om honderden speeltuinen in Nederland rookvrij te krijgen.

Woordvoerder Jelmer Krom van het Longfonds reageert als gestoken geconfronteerd met de vraag: ,,Is dit een probleem maken van iets wat geen probleem is?”. ,,Ik heb zelf jonge kinderen en zie helaas dat er nog steeds veel gerookt wordt in speeltuinen. En overal zie je peuken liggen naast de zandbakken. Ook toen we nog in Zwolle woonden heb ik rokers in Park Eekhout er op aangesproken dat ze rookten vlakbij jonge kinderen. Ik denk dat alle jonge ouders zich in dit beeld herkennen”.

Bij wet geregeld
De reden om nu actie te ondernemen is dat dit rookprobleem in andere landen, zoals Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië succesvol geregeld is. ,,Daar is het wettelijk verboden om in speeltuinen te roken. In Nederland zijn we niet zo van de wetten, dus wij willen ook niet zo ver gaan. We verwachten dat dit maatschappelijk gedragen wordt. Onderzoek wijst uit dat een kleine 80% van de Nederlanders een rookverbod in speeltuinen steunt en van de rokers zelf is slechts 25% tegen”.

Weekje discussie
De actie van het Longfonds wordt ondersteund door NUSO, de landelijke koepel die 550 Nederlandse speeltuinverenigingen vertegenwoordigt. ,,Voor alle verenigingen die meedoen hebben wij een bordje waarop aangegeven staat dat de speeltuin rookvrij is. Dat maakt de handhaving makkelijker, omdat je daar op kunt wijzen”, zegt Jelmer Krom, die verwacht dat er geen problemen zullen zijn. ,,De ervaring bij speeltuinen waar dit al ingevoerd is is dat het de eerste week even discussie geeft, maar dat het daarna niemand wegblijft’’.

Hoe denkt u over een rookverbod in speeltuinen? Laat uw mening onder dit artikel achter.