Volledig scherm
Theologische Universiteit © Taina Monteiro

Machtstrijd rond vestiging Theologische Universiteit

APELDOORN/KAMPEN - De Protestantse Theologische Universiteit (PthU) zou op ramkoers liggen met de regiegroep van de nieuw te vormen Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Daarin willen drie kleinere gereformeerde kerken uit Apeldoorn, Kampen en Utrecht hun theologieopleidingen bundelen.

De regiegroep zou een voorkeur hebben om die nieuwe universiteit in Utrecht te vestigen. De PThU heeft liever dat de GTU zich vestigt in Apeldoorn of Kampen, omdat ze vreest voor een directe, orthodoxe concurrent.

Positief
Het college van bestuur van de PThU laat echter weten 'positief' tegenover de voorgenomen verdergaande samenwerking tussen de TU Kampen en TU Apeldoorn te staan. Prof. dr. Mechteld Jansen, rector van de PThU, wil nadrukkelijk onderstrepen dat het 'in het belang van de theologie is dat er goed samengewerkt wordt tussen instellingen'.

Jansen ontkracht bovendien dat er sprake is van een dispuut tussen de partijen. "De PThU is formeel geen betrokken partij in de totstandkoming van de GTU", zegt zij. "Wij kunnen dan ook geen invloed uitoefenen op de keuze van de vestigingsplaats. Als wij dat al zouden willen. De suggestie dat de PThU op ramkoers ligt met de GTU is uit de lucht gegrepen."