Volledig scherm
Het beeld Fleuve

Maïté Duval schenkt beeld Fleuve aan CODA

APELDORON - Beeldend kunstenaar Maïté Duval schenkt het bronzen beeld Fleuve aan CODA in Apeldoorn.

Het wordt morgen (dinsdag) geplaatst op het Cultuurplein bij CODA en het Huis voor Schoone Kunsten.

Het vrouwelijk naakt van Duval is volgens CODA niet onbekend in Apeldoorn. "Bij het voormalig pand van de Kamer van Koophandel aan de Stationsstraat ligt Ainsi-soit-elle (zoals zij is), het 'nichtje' van Fleuve, dat door voorbijgangers en nachtbrakers op koude dagen vaak liefdevol van muts of das wordt voorzien of door de brutalere passant even over de bronzen borsten wordt geaaid."

Voor Fleuve – ode aan de vrouw liet Maïté Duval zich inspireren door de Loire, zomers traag en lui stromend door het Franse landschap. "Het bronzen beeld is robuust, krachtig, teder en zacht tegelijkertijd. De heldere vormen, het zachte volume en de sereniteit vormen een duidelijk herkenbaar handschrift. De beeldhouwwerken van Duval verbeelden niet alleen de zelfbewuste, levenslustige vrouw maar verwijzen ook naar het moederschap, intimiteit en verlangen."

Eerder dit jaar plaatste CODA, in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Steenbokje van Hildo Krop, De Drie Gratiën van Ossip Zadkine en KONG van Erik Buijs op het Cultuurplein. Een plastiek in cortenstaal van Carel Visser en de roedel herten van Jos van Doorn waren al te zien op het Cultuurplein.