Volledig scherm
© ThinkStock

Marktplein Apeldoorn vol speciaal bier

APELDOORN - Bierfestival Apeldoorn biedt zondag meer dan honderd speciaalbieren. Er zijn ook allerlei muzikale optredens op het Marktplein. Poppentheater Kris Kras verzorgt voorstellingen. De Zotte Zusjes brengen op geheel eigen wijze Nederlandstalige liedjes.

De brouwers die zondag naar Apeldoorn afreizen komen uit het hele land. Van Texel tot Zevenaar. Zelfs België, Duitsland, Engeland en Oostenrijk zijn vertegenwoordigd. Meer uit de buurt zijn de bieren van Puik en De Vlijt (beide uit Apeldoorn). Ook de amateurbrouwers van AWA'85 zijn van de partij. Ze serveren Apeldoorns Robuust, een bovengistend donker bier van 9,6 procent met 'een intense smaak en tonen van koffie, karamel en chocolade'. In een onderlinge wedstrijd binnen de AWA'85 is dit recept van Han Velner door de collega-brouwers gekozen tot Festivalbier 2016.

Het Epe Bier Collectief presenteert 'Bier van de Veluwe'. Brouwer Henk Overbosch is de man achter bieren als Duusterwit en Afschot, terwijl er ook ZZZoef wordt getapt. Het gaat om een gemberbier met Thais limoenblad.

Het festival op het Marktplein duurt van 12.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis. Een statiegeld glas om bier te kunnen proeven kost 2 euro. Na afloop krijgt de gebruiker een euro terug.