Volledig scherm
Wethouder Detlev Cziesso ( bij de pomp) en raadslid Harry Voss maken pret in het waterpark. © Foto: Maarten Sprangh

Matenpark in Apeldoorn als waterpark een voltreffer

APELDOORN - Veertig jaar lang was het niet veel meer dan een open plek met wat boompjes in Apeldoorns grootste wijk. Afgelopen zaterdag werd een prachtig park met veel water, oude bomen en mooi aangelegde fietspaden onthuld.

De opening van het vernieuwde Matenpark door wethouder Detlev Cziesso bestond uit het verwijderen van een doek die een bank aan het zich onttrekt. Met het verwijderen ervan onthult de wethouder een oersterke bank die is opgedragen aan Meitu Pattipeilohy en Arie van Woudenberg, respectievelijk secretaris en voorzitter van de wijkraad. Verbrede fietspaden met een totale lengte van tien kilometer, veel aandacht voor kinderen en water waarin gespeeld kan worden, de aanleg van bruggen en bruggetjes.

Stapstenen
In het kielzog van Scoutinggroep Hertog van Gelre loopt Cziesso met gemeenteraadslid en wijkbewoner Harry Voss naar een waterpartij en de speeltuin verderop. Stapstenen, een waterpomp en een grote plas trekken vandaag vooral de aandacht, want het is drukkend warm en alleen een ijsje volstaat niet. Het pompwater geeft meer verkoeling en vol overgave spatten Voss en Cziesso elkaar nat terwijl de scouts verderop een vlot bouwen voor de 'grote oversteek' over de vijver.

Vijf welpen doen ondertussen verwoede pogingen om een veerpontje te laten kapseizen, maar tevergeefs. Het pontje is net als de bank voor Pattipeilohy en Van Woudenberg gemaakt van degelijk materiaal en zo stabiel dat het niet kan omslaan. En mocht het onverhoopt toch gebeuren dan is er volgens hopman Norbert Keizer niks aan de hand. "Ze hebben allemaal een zwemdiploma."

Fiets
Voor fietser is het park na de aanleg van meer en bredere fietspaden ook een verademing, vindt wijkbewoner Eddy Kuiper, die zelf graag door het park fietst. "Het is hier altijd lekker rustig."

Het Matenpark, de groene long van de wijk De Maten, is niet alleen aantrekkelijk voor de mens maar ook voor kleine zoogdieren, vogels en insecten.