Volledig scherm
ANP

McGregor: 'Vestigingen Zwolle en Apeldoorn blijven open'

APELDOORN/ZWOLLE - Kledingwinkel McGregor in Zwolle en onderdeel van McGregor, Adams Brandstore, in Apeldoorn blijven open. Dat zegt Edwin van Wijk, woordvoerder van McGregor Fasion Group.

Dinsdagochtend vroegen de directie en de bewindvoerder van de keten faillissement aan. Het gaat om de onderdelen van het bedrijf die eerder uitstel van betaling kregen. Het faillissement is volgens Van Wijk aangevraagd om een doorstart makkelijker te maken.

Ontslag
"We hebben het personeel collectief ontslagen, zodat hun lonen nu betaald worden door het UWV. Als er een nieuwe eigenaar is gevonden voor een doorstart, wordt het personeel weer aangenomen", aldus Van Wijk. Het bedrijf voldoet zo aan de loonbetaling verplichting en kan het bestellingen en betalingen blijven doen. Het bedrijf koopt ook een nieuwe wintercollectie in, "zodat de nieuwe eigenaar wel iets te verkopen heeft."

Van Wijk is er van overtuigd dat er straks nog gewinkeld kan worden bij McGregor. "Alle winkels blijven open, dus ook die in Apeldoorn en Zwolle.", zegt hij stellig.

Twee weken
Er zit wel een addertje onder het gras, want er is nog geen nieuwe eigenaar aangewezen. Over twee weken wordt duidelijk of er een nieuwe eigenaar is en of de eigenaar alle onderdelen van het concern kan overnemen. "Niets is zeker, maar de biedingen om het bedrijf over te nemen lopen nog steeds binnen."

"We streven naar een doorzetting als groep", aldus Van Wijk. De woordvoerder verwacht dat alle ontslagen werknemers opnieuw worden aangenomen. "We hebben de afgelopen jaren veel gereorganiseerd en daarom hebben we geen overschot aan medewerkers. Onze bemanning is gespecialiseerd en die kunnen we niet zomaar vervangen door bijvoorbeeld uitzendkrachten."

De CNV is niet te spreken over de gang van zaken bij McGregor en noemt de actie van de bewindvoerder  'absurd'. 

'Zeer ernstig' 
De gevolgen voor alle 1200 werknemers, verdeeld over 140 winkels, zijn volgens CNV Vakmensen 'zeer ernstig'. "De kans dat zij opnieuw een baan vinden in een winkel is nihil. De werkloosheid in die sector is heel hoog als gevolg van de winkelketens die eerder failliet zijn gegaan. Daarom breiden we werknemers voor op een baan in een andere sector, zoals de groothandel, een distributiecentrum of de ict. Maar daar is vaak omscholing voor nodig, en een mentaliteitsverandering. Als je twintig jaar op de winkelvloer hebt gestaan, is het lastig om nu ineens orderpicker te worden.'