Volledig scherm
De politie van Zwolle heeft op Facebook een speciaal evenement aangemaakt voor het volgen van de volgdienst © Politie Zwolle/Facebook

Meekijken met Zwolse politie via Facebook

ZWOLLE - Een kijkje achter de schermen nemen bij het politiewerk in Zwolle? Dat kan komende donderdag via Facebook.

Drie surveillancekoppels en een motorrijder doen die dag verslag van alles waar ze tijdens hun avonddienst (van 15 tot 23 uur) mee te maken krijgen.

Ze posten hun belevenissen, waar mogelijk voorzien van foto's, op de Facebookpagina van de Zwolse politie.

Het is de eerste keer dat de Zwolse politie zo'n 'volgdienst' organiseert, in navolging van verschillende andere korpsen. "De ervaring is dat het tot meer begrip van en contact met het publiek leidt", zegt Maarten van Esch van de politie in Zwolle. "De collega's vertellen niet alleen waar ze mee te maken krijgen, maar ook welke keuzes ze maken en waarom." Volgers kunnen reageren en vragen stellen. Op het politiebureau in Zwolle zitten tijdens de dienst twee mensen klaar om die vragen te beantwoorden.

In principe wordt alles wat er gebeurt, gedeeld. Wel moeten soms bepaalde details achterwege blijven vanwege de privacy. "Bij foto's zullen we soms gezichten 'blurren', en met straatnamen zijn we terughoudend. Maar we willen een totaalbeeld geven van wat er gebeurt. Dus ja, ook als we naar een geval van suïcide moeten zal daar melding van gemaakt worden."