Volledig scherm
Drukte in Zwolle. Vanwege de vakantie, maar ook als gevolg van het koninklijk bezoek. © Frans Paalman

Meer aanloop Zwolse binnenstad sinds Koningsdag

ZWOLLE - Of het samenhangt met de komst van de koning kunnen ze nog niet met zekerheid zeggen. Maar een aantal Zwolse winkeliers merkt wel dat er sinds Koningsdag meer toeristen en dagjesmensen naar hun winkels komen. "Het weekend na Koningsdag was het echt rennen geblazen."

Vooral winkels in de Diezerstraat merkten in de dagen na Koningsdag een toename van het aantal bezoekers. "Het afgelopen weekend was het drukker dan in de weken daarvoor, maar dat komt ook omdat de vakantie net begonnen is én we op zondag geopend waren", vertelt de manager van kledingwinkel Bershka. "Daar reageren we dan ook op met meer personeel." Dat merkten ook winkels als de Sting, de Rituals, de Schoenenfabriek en lunchroom Blocks in de winkelstraat.

Benieuwd

Aan de andere kant van de binnenstad, bij de Italiaanse specialiteitenwinkel Piccolini, ziet medewerkster Suzan ten Avest dat er sinds Koningsdag steeds meer dagjesmensen naar de speciaalzaak komen. "Ik spreek sindsdien vaak mensen die Zwolle gezien hebben op tv of gehoord hebben dat Koningsdag hier plaatsgevonden heeft", vertelt ze. "Dit zijn mensen die benieuwd zijn naar de stad en dan valt een winkel als de onze, gelegen naast een bezienswaardigheid als de Sassenpoort, best op."

Kaasmeisjes

Daar kan ook Ria ten Have van de Zuivelhoeve zich in vinden. Haar kaaswinkel aan de kop van de Diezerstraat was goed te zien in de landelijke tv-opnames van Koningsdag. Personeelsleden van de winkel deelden die dag buiten Zwolse lekkernijen uit, verkleed als Hollandse kaasmeisjes.

Ten Have: "Je moet je als ondernemer laten zien als je de kans krijgt. In de dagen voor Koningsdag merkten we steeds meer buitenlandse toeristen in de winkel. Denen, Fransen, Indiërs. Meer dan ooit. En sinds Koningsdag hoor je steeds vaker dat mensen onze winkel opzoeken vanwege de aandacht die we gehad hebben. Je voelt veel enthousiasme voor Zwolle en dat is erg fijn."

Librije

Ook De Librije, die voor en tijdens Koningsdag extra zichtbaar was in de stad, merkt de gevolgen van de aandacht die Zwolle heeft gekregen door Koningsdag. "We krijgen sindsdien telefoontjes van mensen die geïnteresseerd zijn in onze arrangementen, omdat ze De Librije op tv gezien hebben", vertelt een medewerker van het hotel en restaurant. "Met name van mensen die al het plan hadden ons een keer te bezoeken, maar na Koningsdag helemaal over de streep zijn."