Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels

Meer subsidie voor Vluchtelingenwerk in Zwolle

ZWOLLE - Vluchtelingenwerk in Zwolle krijgt komende jaren meer gemeentelijke subsidie om statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) te begeleiden. De organisatie kreeg 205.000 euro per jaar van de gemeente Zwolle, maar dit wordt verhoogd naar 350.000 euro.

De verhoging is nodig, omdat Zwolle meer statushouders moet huisvesten dan aanvankelijk gedacht werd. Het bedrag van 205.000 euro was gebaseerd op 130 volwassenen statushouders per jaar, maar voor dit jaar heeft Zwolle als taakstelling 300 meegekregen. Omdat Vluchtelingenwerk met andere organisaties is gaan samenwerken, wil de gemeente Zwolle de extra kosten vanwege de begeleiding van meer statushouders maar ten dele compenseren aan deze organisatie.

Op dit moment heeft Zwolle iets meer dan 100 statushouders een huis kunnen geven. Of de doelstelling van 300 dit jaar gehaald gaat worden, is allerminst zeker. Wethouder Nelleke Vedelaar gaf vorige week aan dat er hard aan gewerkt wordt, 'maar als het niet lukt, kan ik dat prima uitleggen aan de minister'.