Meer vondsten onder de Hoofdwacht in Zwolle

ZWOLLE - De sacristie die in vroeger tijden op de plek van de Hoofdwacht in Zwolle heeft gestaan, is waarschijnlijk groter geweest dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit het laatste archeologische onderzoek naar de restanten van de fundering.

Volledig scherm
Stadsarcheoloog Michael Klomp en horeca-ondernemer Hendrik Karabagias bij de ingepakte resten van de fundering van de sacristie. Foto Frans Paalman

"Dat maakt het eigenlijk alleen maar interessanter", zegt stadsarcheoloog Michael Klomp. "We hebben een spaarboog gevonden en de aanzet tot een gewelf", wijst hij naar de met plastic ingepakte muur. Die is omringd door nieuwe muurtjes waar straks, als Brasserie In de Hoofdwacht open gaat, een glazen vloer op moet rusten. "Dat wijst erop dat er een kelder onder heeft gezeten en mogelijk meerdere verdiepingen op die vrije forse fundering hebben gestaan."

Locatie
Met veel geduld en voorzichtig graven zijn die restanten iets verder blootgelegd. Daardoor werd duidelijk dat de vondst nog een tikje spannender was dan eerder al werd gedacht. "Veel meer kunnen we nu hier niet doen", zegt Klomp. "Wellicht dat we via kerkelijke archieven meer te weten komen over hoe die sacristie er uit moet hebben gezien. Hoewel ik de locatie ervan nog niet kan rijmen met het hoofdportaal van de kerk. Maar wellicht is die van latere datum."

Geen 'lijken uit de kast'
Bij het verder uitgraven van sacristieresten onder de Hoofdwacht bleken botresten in de grond te zitten. "Maar dat is op zich niet opzienbarend", zegt stadsarcheoloog Michael Klomp. "Dat kan ook van geruimde grond komen vanaf het Grote Kerkplein waar vroeger de begraafplaats was. Die grond kan zijn gebruikt om het hier op te vullen."

Skelet
De stadsarcheoloog heeft niet kunnen determineren hoe oud de botresten zijn. "Daarvoor zijn de resten te klein. Met de C14-methode zou dat kunnen, maar dat is alleen interessant als we een compleet skelet zouden hebben gevonden. Dan kun je sneller concluderen dat het daar begraven is, nu weet je niet waar die botresten vandaan komen."

Zara
'Een stuk jonger materiaal, maar wel een paar bijzondere vondsten' deed stadsarcheoloog Michael Klomp bij de opgravingen aan de Spoelstraat, waar straks de Zara komt. "We hebben een paar beerputten gevonden waar aardewerk en glas in is gevonden", zegt Klomp. "Niet zo oud, maar wel vijf of zes complete flessen. Ongeveer uit 1750. Nu kunnen we in de archieven zoeken wie op die plek woonde voordat de Statenzaal er werd gebouwd en wie dus mogelijk verantwoordelijk is voor die put."

Wijnfles
Leuk detail aan een van de flessen: "Er zat een kurk in. Maar wat nog leuker is, is dat er een rode waszegel op zat. Die werden vooral gebruikt om brieven te verzegelen, maar blijkbaar ook voor wijnflessen. Omdat er een soort monogram in staat, kunnen we waarschijnlijk herleiden waar de wijn vandaan komt."

Aan de kant waar nu de fietsenstalling staat, moet nog onderzoek worden gedaan. "Ik had stille hoop dat het materiaal van de opgravingen qua leeftijd aan zou sluiten bij de vondsten eerder op de Melkmarkt, maar daar blijken nog geen aanknopingspunten voor te zijn. Wellicht dat we aan de andere kant nog wat vinden."

Melkmarkt
De vondsten van de Melkmarkt worden momenteel gewassen door vrijwilligers en verder onderzocht. Behalve de eerder genoemde kammen en aardewerk, is Klomp erg te spreken over aangetroffen bestek. "Messen met een houten handvat, waarschijnlijk uit de tiende of elfde eeuw. Die zijn in een zakje gestopt om nat te houden en naar een restaurateur gestuurd. Daar zal het bestek gevriesdroogd worden om het hout te kunnen conserveren."

Volledig scherm
Een foto van de sacristie bij de Grote Kerk in Leeuwarden, ter illustratie voor hoe de Zwolse sacristie eruit zou hebben kunnen zien. Foto Historisch Centrum Leeuwarden