Volledig scherm
© Google

Meeste Zwolse hotels nemen voorzorgsmaatregelen na overval op Campanile

ZWOLLE - Overval op een nachtportier van hotel Companile heeft veel andere Zwolse hotels met neus op de feiten gedrukt. „Gelukkig hebben we veel cameras.”

„Ja, het is schrikken en het maakt dat je ook weer even over de eigen beveiliging gaat nadenken”, zegt Daniëlle Everts van hotel Fidder in Zwolle naar aanleiding van de overval op collega-hotel Campanile. Daar werd de nachtportier in de nacht van zaterdag op zondag met een wapen bedreigd door drie mannen. Naar verluidt gingen ze er met enkele honderden euro’s vandoor.

Fidder
Voor hotel Fidder is de gebeurtenis aanleiding de deur ’s avonds eerder te sluiten, zegt Everts. „Normaal is dat rond 23.30 uur. Nu hebben we dat tijdstip verschoven naar 23.00 uur. Wie daarna komt, moet zich eerst via de intercom melden.” Bij hotel Lumen, in het stadioncomplex van PEC Zwolle, zegt directeur Chris Lindeboom dat de overval geen aanleiding is voor extra maatregelen.

„Bij de bouw van het hotel is al goed naar de veiligheidsaspecten gekeken. Wij denken dat we de zaken op orde hebben. Er zijn veel camera’s, een alarmknop en de mensen achter de balie kunnen zich snel terugtrekken in een beveiligde ruimte.”

Lumen
Ook bij hotel Lumen gaat de deur ’s nachts op het nachtslot en kunnen ongewenste bezoekers niet zomaar aan de balie verschijnen.

Toch is dat geen 100 procentgarantie, weet Lindeboom. „Het blijft altijd een inschatting of je iemand moet binnenlaten. En overvallers kunnen er ook heel gewoon uitzien. Gelukkig hebben we veel camera’s op het terrein. Niet alleen van onszelf, maar ook van de club. Volgens mij hangen er in totaal 38. Ik denk dat een overvaller zich wel een paar keer bedenkt.”

Mercure
Ook bij het Mercure hotel wordt er alles aan gedaan om overvallen te voorkomen. De voordeur zit op slot en bezoekers moeten zich via een bel melden. Er is een overvalknop, die bij gebruik meteen een videocamera activeert die de beelden doorzet naar de meldkamer.

Manager Gaayo Kuitert weet dat overvallen op hotels ‘nog wel eens voorkomen’. „Voor Zwolle is dit dan wellicht de eerste keer, maar het gebeurt echt wel vaker.” En soms op heel geniepige manieren. „Er zijn zelfs overvallers die een kamer boeken en dan ’s nachts naar beneden gaan om de nachtportier te overvallen. Nee, dat heb ik niet zelf meegemaakt, maar ik heb wel gehoord dat zoiets eens is gebeurd. En waarvoor? Er valt bij hotels niet zo veel te halen, hooguit wat wisselgeld.”