Volledig scherm
Prikkeldraad bij de haven van Calais, een belangrijk knooppunt in de mensenhandel © ANP

Mensensmokkelaars mogen rechtszaak in vrijheid afwachten

ZWOLLE - Twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid van grootschalige mensensmokkel mogen in vrijheid hun rechtszaak afwachten. Dat besloot de Zwolse rechtbank vandaag.

De twee mannen, uit Cuijck en Putten, zitten al bijna een jaar in de cel. Justitie heeft meer tijd nodig voor het onderzoek naar het vermeende criminele netwerk van mensensmokkelaars. De rechtszaak zal naar verwachting niet eerder dan in 2017 plaatsvinden.

Ongeloof
De Puttenaar reageerde dinsdag vol ongeloof op zijn vrijlating. daar had ook zijn advocaat niet op gerekend. De 37-jarige Puttenaar haalde volgens zijn advocaat enkele dorpsgenoten uit Syrië. Voor heen geen vlucht naar Europa met gammele bootjes, maar een intercontinentale vlucht. Hun vliegtuig ging van Beiroet in Libanon naar Ecuador en landde in Amsterdam. Hun Griekse visa leverden kennelijk geen problemen op bij de douane. Dat maakte Haje Weisfelt, advocaat van de Puttenaar, duidelijk. Zijn de visa nu wel of niet nep? De vraag is gesteld aan de Griekse autoriteiten. "Maar die reageren niet."

Smokkelaarsweb
Verdachte Zeiad D. (36) uit Cuijck wordt door justitie gezien als de spin in het smokkelaarsweb. Hij betuigde spijt voor de rechtbank. Hij vervoerde - tegen betaling, dat wel - mensen vanuit onder meer Hongarije naar Nederland. Al zouden er ook eindbestemmingen zijn in Zweden en Denemarken. Sorry, zei D. Hij wist niet dat het illegaal was wat hij deed. "Ik vervoerde immers mensen binnen Europa."

Het OM maakte eerder dit jaar duidelijk dat de smokkelaars hun werk deden toen de vluchtelingencrisis op z'n hoogtepunt was. Ze vervoerden honderden Syrische vluchtelingen die waren gestrand in Griekenland vanuit Hongarije en Italië naar West-Europa. Een ritje voor een volwassene kostte de vluchteling soms 1500 euro. Kind op schoot: helft van de prijs.

Zeiad liep tegen de lamp omdat hij zijn boekhouding bijhield in een schriftje.