Volledig scherm
Rosanne Uitenbroek en Tim Waterman van het Van Kinsbergen college in Elburg bereiden hun watermeloenpizza © Frans Paalman

Middelbare scholieren ‘plukken de dag’ tijdens kookwedstrijd in Librije

ZWOLLE - Meloenpizza, aubergine-moes, spaghetti van mango: een kleine greep uit de gerechten die woensdagmiddag werden gekookt in de keuken van de Librije. En niet Jonnie Boer, maar middelbare scholieren stonden achter de pannen. 

De keuken van het bekende Zwolse restaurant vormde het decor voor de gezonde kookwedstrijd irun2bfit. De deelnemende leerlingen bedachten zelf het menu, dat vervolgens werd beoordeeld door een jury bestaande uit een chef-kok van de Librije en een diëtiste.

Het thema van de wedstrijd was ‘Pluk de dag’. Eén van de gebruikte ingrediënten moest door de leerlingen zelf geplukt zijn.

Tim Waterman van het Van Kinsbergen College in Elburg kookt wel eens thuis, maar dat zijn meestal pannenkoeken. Maar vandaag staat er ‘meloenpizza’ op het menu.“Eigenlijk best leuk om een keertje gezond koken.” Menko Groen van het scholengemeenschap Stad en EschS uit Meppel bereidt samen met teamgenoot Daan van de Vliet gekruide kip, mét kruiden van Jonnie Boer. “Maar dat hebben we niet bewust gedaan hoor!”

Dat is precies waar het de organisatie om te doen is. “Leerlingen weten vaak wel dat bewegen gezond is”, vertelt oprichter van irun2befit Gerard Nijboer. “Maar bij een gezonde levensstijl hoort ook gezonde voeding, en dat willen we hier stimuleren.”