Volledig scherm
Leendert Koldenhof (links) wilde graag weer de horeca in, maar enkel met een sterke partner. Die heeft die gevonden in Robin van Wanrooij. Samen runnen ze nu ‘Mijn Ex’. © Foto: Maarten Sprangh

'Mijn Ex' in Apeldoorn moet Hollandse gezelligheid brengen

APELDOORN - ,,Oh, top. Mijn ex!", gilt een voorbij fietsend meisje opgewonden. Café Mijn Ex is koud een week open, maar de naam doet wat hij moet doen. ,,We krijgen berichtjes op Facebook van mensen die zeggen ruzie te hebben gehad met hun partner nadat ze hen vertelden bij ons te zijn geweest. Allemaal gein natuurlijk, maar het werkt wel", zegt Leendert Koldenhof, eigenaar van het nieuwe café aan de Beekstraat.

Koldenhof en zijn compagnon Robin van Wanrooij, die hij al vijftien jaar kent, wil met Mijn Ex weer wat 'oud-Hollandse gezelligheid' terugbrengen in het Apeldoornse uitgaansgebied. ,,Overal hoor je house- en trancemuziek. Wij willen weer hits en meezingers draaien. Dat kan Nederlandstalig zijn, maar net zo goed Engelstalig. Net wat de klant wil. Overigens is het wel een 21+ café, K3 zul je hier niet horen."

Koldenhof werkte ruim 22 jaar in de horeca, was eigenaar van onder meer Fellows en het Oude Huys. Hij ging verder als bloemenverkoper. Maar het bleef kriebelen. ,,Horeca is hard werken. Zo zijn er steeds meer evenementen die publiek wegsnoepen en regeltjes zoals het rookverbod maken het ook niet makkelijker. Toch wilde ik het blijven doen, het is echt een passie. Maar alleen op de voorwaarde dat ik het met iemand samen kon doen."

Dat werd Van Wanrooij. Elke zondag, zijn vrije dag, was Koldenhof bij hem te gast in een Amsterdam's café. Langzaam werden de twee vrienden. ,,We gingen samen uit en een paar keer op vakantie'', zegt Koldenhof. ,,Uiteindelijk heb ik het idee bij hem geopperd en hij vond het een goed plan. De druk is een stuk minder met z'n tweeën, zo hebben we beiden wat lucht en tijd voor een privéleven. Hij is bovendien de beste barman die ik ken."

Hard gelach
,,Toen we een naam moesten bedenken hebben we wel gedacht aan Dorus (de naam van het café dat jaren geleden in het huidige pand van Mijn Ex zat, red.) en zelfs Fellows 2.0. Daarvan zijn we maar afgestapt. Fellows had een legendarische status en je moet geen verkeerde verwachtingen wekken. Mijn Ex stond ook op m'n lijstje en toen ik de naam noemde, werd het beantwoord met hard gelach. Dat moest het dus worden."

,,We hopen samen met de andere horecagelegenheden om ons heen de Beekstraat weer een beetje op de kaart te zetten. Evenementen organiseren samen. Het is mooi dat de gunfactor onderling hoog is. 't Pakhuys, dat pas sinds kort weer geopend is, vroeg ons voor de opening bijvoorbeeld veelvuldig of ze ons nog ergens mee konden helpen. Beter zo dan elkaar met de nek aankijken. Dat is hier gelukkig niet het geval."