Volledig scherm
© N den Hollander

Miljoenenboete IJsselbrug van tafel

ZWOLLE/HATTEM De miljoenenboete die de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had opgelegd aan vijf partijen die de IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem bouwden, is van tafel.

De Raad van State zette woensdag een streep door de ruim vijf ton die elke partij moest betalen.

Volgens de minister hadden de bedrijven - ProRail, twee Nederlandse, een Duits en een Macedonisch bedrijf - in 2009 en 2010 in totaal 62 vreemdelingen uit Macedonië en Bulgarije zonder Nederlandse werkvergunning werkzaamheden aan de spoorbrug over de IJssel laten verrichten.

Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak hadden de vreemdelingen helemaal geen Nederlandse werkvergunning nodig. Ze waren immers in dienst van het Duitse bedrijf en beschikten bovendien over Duitse werkvergunningen. Op grond van het vrije verkeer van diensten binnen de Europese Unie hadden zij daarom geen Nederlandse werkvergunningen meer nodig.

De Afdeling bestuursrechtspraak vindt dat de minister niet heeft aangetoond dat de lassers en metaalbewerkers in dienst waren van het Macedonische bedrijf. Het Duitse bedrijf betaalde het salaris.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
RUST
0-0
FeyenoordFEY
away logo