Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Minder daklozen op straat in Apeldoorn

APELDOORN - In het eerste halfjaar van 2016 zijn vijftien daklozen aan een woning geholpen. Apeldoorn stevent blijkbaar op een topjaar af.

In het eerste half jaar van 2016 jaar heeft stichting DTZ Menorah vijftien daklozen aan een woning geholpen. De prognose is dat de teller eindigt op dertig, zeven minder dan in ‘topjaar’ 2014.

24-uursopvang
Dat blijkt uit het halfjaarverslag van de stichting, die zich inzet voor dak- en thuislozen. In de eerste zes maanden zijn negen cliënten verwezen naar de 24-uursopvang en kregen er dertien hulp bij het bij elkaar krijgen van een eerste inboedel voor hun nieuwe woning. Er klopten dit half jaar 65 cliënten aan bij DTZ. Als die lijn zo doorgaat en eindigt op 130 in een heel jaar, is dat het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar.

Van die 65 mensen kwam tweederde op eigen initiatief naar het spreekuur. Het betreft meestal mensen die hulp nodig hebben bij huisvesting, geld, of (verslavings)zorg. DTZ heeft er vooral meer werk aan om de cliënten bij de juiste hulpverleners onder te brengen. Per week serveert DTZ ook tientallen maaltijden aan mensen die dat nodig hebben. Het aantal maaltijden kan dit jaar uitkomen tot ruim boven de 3000.

Buitenlucht
In Apeldoorn slapen weinig mensen echt op straat. „Slechts een enkeling sliep een aantal nachten in de buitenlucht van de binnenstad”, staat er in het verslag. Er zijn twaalf ‘buitenslapers’ geteld en daarvan sliepen er twee langer dan een aantal nachten op straat.