Volledig scherm
De Harculo Centrale, ook wel IJsselcentrale genoemd. foto Paul van Gaalen

Mogelijk minivariant IJsselcentrale bij Zwolle

ZWOLLE - Windesheim zag faculteit in IJsselcentrale niet zitten. De IJsselcentrale bij Zwolle gaat plat, maar de sloop gaat niet betekenen dat het terrein er voortaan ongebruikt bij ligt. Eigenaar Engie Energie sluit niet uit dat in de toekomst een nieuwe centrale op het terrein wordt gebouwd. Kleiner dan, en naar de modernste inzichten gebouwd.

Op de stafkaart van de overheid blijft 'Harculo' namelijk staan als plek waar 500 megaWatt opgewekt kan worden voor de landelijke energievoorziening. Een veranderende markt of de vraag vanuit de overheid maakt misschien nieuwe energie-opwekking bij Zwolle noodzakelijk. "Maar zeker niet eerder dan over tien jaar of veel verder", zegt woordvoerder Elwin Delfgaauw van Engie. "Momenteel is het met de lage energieprijzen niet lonend." 

Als de politiek ooit overstag gaat en de bouw van nieuwe kerncentrales toestaat, zou dat als uiterste consequentie hebben dat Windesheim daarbij als locatie in beeld komt. Overigens is Engie zelf beslist niet van plan om een kerncentrale te bouwen.

Engie gaat het terrein op kortere termijn eerst verder vullen met zonnecollectoren. Sinds 2014 staat er al een hectare mee vol - goed voor 1 megaWatt aan energie (voor circa 220 huishoudens). Zelfs als het hele terrein wordt geplaveid met collectoren valt niet meer dan 3 tot 4 megaWatt op te wekken. In vergelijking met de 500 megaWatt is dat uiteraard klein bier.

Sloop van de centrale is nodig, zegt Engie, want voor het enorme gebouw kan geen andere bestemming worden gevonden. De maatschappij polste zelf of de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle brood zag in een stekje in de IJsselcentrale. "We zijn ook wezen kijken", zegt Dirk Pieter Halbesma, de manager bij Windesheim die over vastgoed en de gebouwen gaat. "Op zich een bijzondere plek, daar aan de IJssel, we hebben gekeken of de technische omgeving daar met een opleiding techniek vanWindesheim te combineren zou zijn."

Maar de plannen werden al weldra weer afgeblazen. "We zijn net bezig met een masterplan voor ons vastgoed en we zitten vooral op de verbinding in de stad met het station inZwolle." Aan een kostenberekening op de achterkant van een sigarendoosje zijn ze ook niet eens toegekomen.

Verschillende plannenmakers dienden zich bij Engie aan met alternatieven, na het nieuws van de sloop, maar de energiefirmant noemt ze allemaal 'niet reëel'.

De centrale is met z'n inhoud van ruim een miljoen kubieke meter een van de grootste gebouwen van Overijssel. Zelfs met de vijf stroomturbines waren de hallen nog eens niet vol. Maar dat is tevens het probleem: het gebouw uit 1955 is zo kolossaal, dat onderhoud niet langer is te betalen zonder economisch gewin. De onderneming geeft geen openheid over de jaarlijkse kosten van onderhoud - ze zien het als 'commerciële informatie' waar ze in de vechtmarkt van energie niet mee te koop willen lopen. Maar het loopt jaarlijks in de tonnen.

Zelfs Van der Most heeft geen oren naar een mooie toekomst voor de centrale. Hij heeft er al drie: in Meppen, in Kalkar (beide inDuitsland) en de AVR-verbrandingscentrale in Rotterdam. "Daar heeft Hennie echt de handen mee vol", zegt z'n assistent Mary Aalst. De dagen van all-in-formules bij een overdekt pretpark in zo'n hal zijn bovendien voorgoed voltooid verleden tijd. "En nee, hij heeft dus niet gebeld", zegt ook Engie.