Volledig scherm

Mogelijk toch hulp voor Zwols campergezin

ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat toch nog een keer kijken of het mogelijk is om Zwollenaar Matthijn ten Doeschot aan een rijbewijs te helpen. Ten Doeschot is gestrand met zijn gezin in Amerika nadat hun camper volledig afbrandde, mét al hun papieren en spullen erin.

Om de reis voort te zetten is een nieuw rijbewijs nodig, maar de gemeente kan dat niet verstrekken. Bij het aanvragen en ophalen van een rijbewijs moet de persoon in kwestie aan de balie verschijnen, zo staat in de wet. Dat zou betekenen dat Ten Doeschot naar Nederland moet komen. "Maar wij vinden deze situatie ook heel onbevredigend. We kijken daarom met andere instanties naar een oplossing in de geest van de wet", zegt woordvoerder Serge Westerdiep van de gemeente.

BUZA
Gisteren verwees de gemeente nog naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar daar reageert men hoogst verbaasd. "Wij gaan over het verstrekken van noodreisdocumenten, maar wij kunnen en mogen geen rijbewijzen afgeven", zegt een woordvoerder van het ministerie. De Rijksdienst voor het Wegverkeer zegt alleen iets te kunnen doen voor Nederlanders die in het buitenland wónen. "Voor ingezetenen van een Nederlandse gemeente is de eigen gemeente de aangewezen instantie."

Droomreis
De gemeente Zwolle hoopt dat er vandaag meer duidelijkheid komt over de mogelijkheden om het gezin aan een rijbewijs te helpen. Matthijn ten Doeschot en zijn vrouw Anneke hadden drie maanden vrij genomen om hun droomreis te maken. Ze willen graag een nieuwe camper of auto huren om hun reis voort te zetten.

Volledig scherm
© eigen foto's