Volledig scherm
© Monuta

Monuta maakt dood lachwekkend

ZWOLLE - Dood gaan. Daar kan je best grappen over maken. Dat is wat LOS muziektheater doet tijdens hun cabaretvoorstelling.

De vier dames van LOS putten daarbij uit hun eigen ervaringen. Zo verloor een van de meiden drie jaar geleden haar vader. "Charlotte had geen contact met haar vader en daarom dacht zij dat ze met één handtekening zetten weer naar huis kon gaan. Dat bleek niet het geval en daar maken we grappen over. Ook Femke verloor haar moeder. Dat is afgelopen maart gebeurd en dus nog erg recent, maar we zetten het op een luchtige manier neer", aldus Kim de Fuijk van het cabaretkwartet.

Maar hoe grappig is dat nou? Dennis Blaak van Monuta geeft aan dat de grappen op een integere manier zijn neergezet. "Onze medewerkers hebben de voorstelling ook gezien voordat we 'live' gingen. Het moest niet té zijn. We gaan er niet met een gestrekt been in, maar met een knipoog", aldus Blaak.

Tranen
"Er stromen tranen van het lachen, maar ook van verdriet", aldus Blaak. Monuta vindt de cabaretshow alles omvattend. "Bezoekers worden getriggerd door het einde van het leven. Er wordt nagedacht over de dood tijdens leven." Volgens Blaak is de voorstelling zowel voor mensen die er nu wél als niet mee te maken hebben. "We willen dat mensen juist nu, nu het misschien niet van toepassing is, nadenken over een passend afscheid voor zichzelf." 

Kritiek
LOS muziektheater heeft de cabaretvoorstelling inmiddels opgevoerd in Nunspeet en Steenwijk. Daar liep het storm en waren de reacties overwegend positief. In Nunspeet kwamen 30 mensen op de voorstelling af. "We kregen één puntje van kritiek uit Nunspeet. Er zouden te weinig parkeerplaatsen zijn", aldus Blaak. Ook in Steenwijk werd de show goed bezocht. Daar kwamen maar liefst 67 naar de dames kijken.

Monuta
"Monuta vroeg ons of wij een cabaretvoorstelling bij de campagne 'Even stilstaan bij een passend afscheid' wilden maken", aldus Fuijk. De cabaretvoorstelling is onderdeel van een landelijke campagne.

Op 6 juli staan de dames in Urbana in Zwolle. Bang zijn voor een verkooppraatje van Monuta hoeft dan niet: "We gaan geen verzekeringen verkopen.", aldus Blaak.