Volledig scherm
© Illustratie Henket Architecten

Mooiste naakt van het land in De Fundatie Zwolle

ZWOLLE - In Zwols museum De Fundatie presenteerde Frits Sissing vanmiddag een 'naaktverkiezing'. De Brabantse hobbyschilder Inke Brugman won.

Ze is misschien wel één van de beste kunstenaars van Nederland, zonder dat ze er zelf erg in had. De Brabantse hobbyschilder Inke Brugman (1970) leverde met haar olieverfwerk het beste naakt uit duizenden inzendingen, waardoor haar werk deze zomer in De Fundatie blijft hangen.

In dit Zwolse museum werd vanmiddag de uitslag bekendgemaakt van AVROTROS' kunstverkiezing in het kader van de 'maand van het naakt'. Tussen Kunst en Kitsch-presentator Frits Sissing kwam voor de uitreiking naar de Overijsselse hoofdstad. Hij benadrukte de populariteit en de moeilijkheid van het thema. "Er zijn 3500 kunstwerken ingediend. Het leeft echt in Nederland. Professionals vertelden me dat naakt één van de moeilijkste dingen is om te maken. Een goeie kunstenaar herken je aan de manier waarop hij of zij huid schildert. 'Kijk naar de hand, daarmee toont een kunstenaar dat hij goed is'."

Winnaar
Uit de duizenden werken, rolden twintig topstukken die tot en met 19 juni in De Fundatie te bezichtigen zijn. Aan museumdirecteur Ralph Keuning en kunstenaars Marte Röling en David Bade de taak om na hun voorselectie hieruit een winnaar te kiezen. Eén Zwolse deelnemer was tot vanmiddag in de race voor deze prijs, Erica Hyatt. Ze moest de prijs echter laten aan Brugman, die met 'The Little Boy' een volgens Keuning bijna claustrofobisch werk aflevert waarin ze speelt met de zwaartekracht. Brugman werd totaal overrompeld door de prijs, die tevens bestaat uit een vierdaagse vliegreis 'Kunst in Bilbao'. "Superstoer, onvoorstelbaar", stamelde ze. "Dit is een hobby van me, maar ik ben er de laatste jaren wel meer mee bezig." Het winnende werk stond in haar atelier.

Publiek
Het publiek dat de afgelopen weken De Fundatie bezocht, koos ook zijn favoriet. Groninger Paul de Bie (1973) sleepte de meeste stemmen in de wacht met het werk Sabina's room, een schilderij dat al tien jaar bij zijn oom hangt. De Bie won daarmee een driedaagse museumreis door Noord-Frankrijk. Ook zijn kunstwerk blijft langere tijd in het Zwols museum hangen.

Het was de vijfde keer dat AVROTROS een dergelijke kunstwerk organiseerde.

Directeur van Museum de Fundatie Ralph Keuning is juryvoorzitter van de AVROTROS Kunstwedstrijd 'het Naakt'. Kunstuurpresentator Lucas De Man ging bij hem langs en vroeg hem of hij tips heeft voor de deelnemers en waarop hij gaat letten bij het beoordelen van de werken. Het ontaardde in een gesprek over bevrijding van de preutsheid. Meedoen met de wedstrijd kan t/m 18 mei 2016. Alle informatie over de wedstrijd op onze site: http://avrotros.nl/kunst. #MaandvanhetNaakt Volg ons ook op: http://facebook.com/AVROTROS.Kunst http://twitter.com/avrotroskunst