Volledig scherm
De muurschildering van De Vrolijkheid in het stadion van PECZwolle, met links, inde deuropening Ria Dijk. Foto Frans Paalman

Muurschildering De Vrolijkheid bij PEC Zwolle

ZWOLLE - Tijdens de Open Dag van PEC Zwolle vandaag zijn muurschilderingen onthuld van het oude Sportpark De Vrolijkheid en het gelijknamige café. Het werd een emotionele bijeenkomst, in bijzijn van onder anderen Levi Hultink (39), zoon van de recent overleden caféuitbaatster Ria Dijk.

Eén van de initiatiefnemers van de schilderingen is John van Dijk (38), gelieerd aan de Vanda's (harde supporterskern PEC Zwolle), van wie de meesten kind aan huis waren bij Ria. Van Dijk: "Zowel het sportpark als het café zijn onlosmakelijk verbonden aan PEC Zwolle en hebben een prominente rol gespeeld in de clubgeschiedenis. Het sportpark was al weg en straks verdwijnt ook het café. We wilden ze beide graag vereeuwigd zien."

Met behulp van andere supportersclubs en PEC Zwolle zelf werd geld ingezameld om kunstenaar (en PEC-fan) Raymond Hallink aan het werk te zetten. Gerard Nijkamp (de eveneens aanwezig Technisch Directeur): "Ria en De Vrolijkheid hebben veel betekend voor PEC Zwolle, een financiële bijdrage leveren aan dit project en het faciliteren is het minste wat we konden doen. Het is mooi dat er nu iets blijvends is ontstaan. Zolang dit stadion er is, is er een muurschildering van Ria en De Vrolijkheid."

Het werd even stil toen iedereen arriveerde in de hoek tussen de Marten Eibrink Tribune en de Fred Patrick Tribune waar Hallink een zwart-wit schildering heeft gemaakt van een volgepakte tribune op het oude sportpark met ook Johan Cruijff in beeld. De andere schildering is in kleur, van een groep fans voor De Vrolijkheid waarbij Hallink Ria subtiel in de deuropening heeft geportretteerd.

Haar zoon Levi vocht tegen zijn tranen terwijl hij er met zijn vrouw en kinderen naar keek. "De jongens hadden me al verteld dat ze hiermee bezig waren, maar ik wilde het pas zien als het werd onthuld. Nadat ze overleed, was er een indrukwekkende stilte voorafgaand aan PEC – FC Groningen vorig seizoen en ik dacht dat het daarna wel weg zou ebben, maar dat is niet gebeurd en dat is fijn. Het is prachtig geworden."

Nieuw café De Vrolijkheid

De geruchten gaan dat Levi Hultink bezig is met een locatie in Holtenbroek voor een nieuwe Vrolijkheid. Hultink: "Horeca is mijn lust en mijn leven, een nieuw café met dezelfde naam als die van mijn opa en later moeder, zou dus schitterend zijn. We zijn er ook mee bezig, maar ik kan er nog niet te veel over zeggen. Binnen nu en een maand weten we meer."

Volledig scherm
foto Sacha Wunderink