Volledig scherm

Na amputatie onderbeen nog op de centimeter nauwkeurig parachutespringen

TEUGE - Paul Gommers (45) sprong acht jaar met hevige pijn in zijn linkervoet. Nu springt hij zonder linkervoet. Nog wel met pijn. Op de centimeter nauwkeurig parachutespringen kan bijna niemand zo goed als hij.

Het is niet dat hij geen pijn meer voelt, nu zes maanden geleden zijn linkervoet is afgezet. ,,Het doet nog steeds zeer, maar het gaat’’, zegt Paul Gommers in de Stentor. Op het NK parachutespringen in Teuge verdrongen blijdschap en trots even de pijn bij de Apeldoornse militair. Hij veroverde met een prothese aan zijn linkerbeen een zilveren medaille bij het precisiespringen. 

Mis
In juni 2008 werd hij gevraagd voor een demonstratie bij de Nationale Veteranendagen. Hij moest op een stalen ponton in de Haagse Hofvijver landen. Gommers was niet uitgerust met zijn springpak en bijbehorende schoenen, maar moest voor het oog van hoge militairen in gevechtstenue en bijpassende schoenen zonder demping op het staal landen. Hij brak zijn rechterenkel en verbrijzelde zijn linker. De pijn bleef en was zó ondraaglijk, dat werd besloten dat zijn voet en onderbeen eraf moesten. Tot 15 centimeter onder de knie is het been geamputeerd.

NK
„Ik heb twee weken geleden in Italië voor het eerst weer gesprongen. Heel spannend. Lukte het nog wel, vroeg ik me af. Maar het gaat, al is het onwennig. Het zit met één boutje vast. Ik zou graag nog een prothese willen die strakker aan mijn been zit. Maar dit NK kon ik gewoon niet laten lopen.”