Volledig scherm
Vanuit dit veld nabij Snizjne zou een raket zijn afgevuurd op Malaysia Airnlines vlucht MH17. © AD/AFP

Nabestaanden vol lof over MH17-rapport

ZUTPHEN/ZWOLLE - Nabestaanden van MH17-slachtoffers Rowen Bats uit Zutphen en Tamara Ernst uit Zwolle zijn blij met de bevestiging die klinkt uit de bevindingen en vol vertrouwen en lof voor het Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek deed naar het type Buk-raket waarmee het toestel is neergehaald en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan.

Peter Bats, vader van Rowen, was vanmorgen bij de speciale persconferentie voor de nabestaanden. "Het zijn dingen die we al weten, hè", zegt hij terughoudend. "Ik wil het eerst even laten bezinken. Het is heel veel informatie."

Hel op aarde
Sigrid Huisman, beste vriendin van de Zwolse Tamara Ernst is meer uitgesproken. "Ik heb op televisie naar de persconferentie gekeken", vertelt ze. "Ik vind het heel heftig maar wat een mooie beelden! Wat is dit een fantastisch onderzoek en wat is het mooi in beeld gebracht." Maar tegelijkertijd is Huisman er 'misselijk' van. "Die beelden laten ook zien dat dit de hel op aarde was. Dat vind ik heftig. Dat moet ik even laten landen allemaal."

Russen
Huisman is vooral blij met het onomstotelijke bewijs dat het JIT-team vandaag presenteerde. "We wisten het al natuurlijk. Het zou dus dom zijn om dat te ontkennen. Nu wordt bevestigd dat de Russen erachter zitten, terwijl ze dat de hele tijd ontkenden." Onbegrijpelijk vindt ze het nog steeds. "Dat een stel Russen met een kronkel in hun kop heeft gedacht: 'Laten we eens een raket afschieten'."

Verdachten
Ze is enorm verheugd dat er verdachten in beeld zijn. "Dat de onderzoekers gewoon 100 mensen op het oog hebben! Dat is toch ongelofelijk?! Ik hoop echt oprecht dat we die ene persoon die op de knop heeft gedrukt, of het bevel heeft gegeven, kunnen achterhalen. En voor een rechtbank kunnen krijgen. Dat hij niet al dood is ofzo."

Oorlog
Wraak in de vorm van een oorlog tegen de Russen hoeft van haar niet. "Wat schieten we daarmee op? Wij krijgen er Tamara en de andere nabestaanden hun geliefden niet mee terug. Maar gerechtigheid. Dat zou wel mooi zijn."

Draagvlak
Sigrid Huisman en Peter Bats hebben volop vertrouwen in het onderzoeksteam. "Dat gaat nog door tot 2018", hoorde Huisman gisteren. "En ik heb er eigenlijk ook vertrouwen in dat Rutte en Timmermans tot het uiterste zullen gaan, dat ons land niet met zich laat sollen." Bats heeft daar iets minder fiducie in. "Ik geloof wel dat het team en de regering er alles aan zullen doen. Maar op een gegeven moment moet er toch draagvlak komen. Dan gaan we zien wat de politieke, economische en diplomatieke belangen zijn."