Volledig scherm
De hele familie Scholten verzamelde afgelopen weekend in Zwolle. Foto Freddy Schinkel

Nageslacht familie Scholtens terug in bakermat Zwolle

ZWOLLE - Honderd nazaten van de bekende Zwolse ondernemersfamilie Scholtens waren afgelopen weekend in Zwolle. Zestig en 58 jaar geleden emigreerden twee van de acht kinderen Scholtens naar Canada. Reden voor een unieke reünie.

Stamvader en –moeder Hendrik Scholtens en Trijntje Veldkamp starten in 1919 een grossierderij in zoetwaren aan de Tuinstraat. Ze krijgen tien kinderen, waarvan er twee voor hun 18e sterven. Dochter Giny Roukema-Scholtens vertrekt in 1956 met man Arend Roukema die predikant is en hun negen kinderen naar Canada. Dat is zestig jaar geleden. Zoon Piet Scholtens runt na de oorlog een suikerwarenfabriekje in de Praubstaat. Hij emigreert in 1958 met zijn vrouw Hil en tien kinderen naar Canada. De andere kinderen van Hendrik en Trijntje blijven in Nederland. Reden voor de reünie.

Spil van de reünie is de Plantagekerk, het gebouw waar de vrijgemaakte familie vroeger kerkte en waar veel oudere nazaten werden gedoopt. Van Piet zijn zes van de tien Canadese kinderen over met kinderen en aanhang, van Giny acht van de negen kinderen.

De Scholtens bleken vruchtbaar. "De Bijbelse opdracht: gaat heen en vermenigvuldigt u hebben wij goed opgepakt."

Suikerwarenfabriek
Veel kinderen van Piet en Giny weten nog dat ze in Zwolle woonden, alvorens ze naar de Nieuwe Wereld vertrokken. Als ze een voettocht door de stad maken, komt het verleden tot leven. "Daar ben ik geboren, daar zat ik op school, daar had pa zijn suikerwarenfabriek. Dit is het huis van opa en oma."

Ze houden halt bij plekken die belangrijk zijn in de familiegeschiedenis, zoals het pand aan de Van Nagellstraat, het woonhuis van Hendrik en Trijntje en het gebouw aan de Praubstraat, ooit de suikerwarenfabriek van Piet Scholtens, nu een zaal van Odeon.

Wonderful
Gerard Scholtens (64) uit Vancouver, zoon van Piet, was 6 jaar toen zijn ouders emigreerden. Voor het eerst in 58 jaar is hij terug in Zwolle. "Ik weet nog dat we aan de Hertenstraat woonden en later aan de Groeneweg." De wandeling komt langs de huizen. Ze bestaan nog. Er is herkenning. "Wonderful om terug te zijn. Ik stond gisteren op de plek van mijn oude kleuterschool."

Lies de Jong (74) uit Ontario is emotioneel. "Nu besef ik dat ik veel mis van de familie. In Canada wonen we verspreid. Ik was al een puber toen we emigreerden. Te oud. Ik heb mij altijd wat ontheemd gevoeld. Het is heel speciaal om terug te zijn. Thuiskomen."

Familiealbum
Aan het eind van de middag gaat de familie op de foto in de kerkzaal. Jan Scholtens (69) uit Vancouver, maar geboren aan de Hertenstraat, is de regisseur van de familiekiek. Een hele klus. Uiteindelijk staat iedereen goed. Het gaat waarschijnlijk lang duren voordat ze weer allemaal bij elkaar zijn, als dat al gebeurt. Een mooie foto voor in het familiealbum.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo