Volledig scherm
‘Bake that awesom pie' Foto: Erik Franssen

Narcistische vloggers in theatervoorstelling Zwolle

ZWOLLE - Het waren de vele tegenstrijdigheden in de persoonlijkheid van een Amsterdamse vlogster en de bijna passionele kwetsbaarheid van Carlo de Parmezaanse kaasbreker die regisseur Anna Maria Versloot van het Kameroperahuis inspireerden tot de nieuwe muziektheatervoorstelling Bake That Awesome Pie. "Hun personages zijn soms nog dramatischer dan de hoofdrolspelers in de grote opera's", concludeerde ze.

"Het ging me om de discrepantie tussen hetgeen ze online zeggen en hoe dat op de kijker overkomt", zegt Versloot. "De Amsterdamse vlogster die het in haar vlog 'How To Get That Love Life You Desire' heeft over 'tools' en stappenplannen, gebruikt Amerikaanse oneliners. Dat is zowel aansprekend als volkomen irritant."

Maar pas na een aantal keren kijken en luisteren kwam de psychologische kant van de vlogs boven. "Je kijkt en luistert naar wat ze zeggen en laten zien, maar er zit nog zoveel achter, zoveel diepere lagen, bijna meerdere persoonlijkheden. De vlogster zegt ergens: 'Ik ben een jonge vrouw die gewoon graag met zichzelf is', maar als je alleen de audio luistert, hoor je in de ademhaling een pauze voor 'zichzelf'. Alsof ze daar zelf eigenlijk nog moeite mee heeft, er een blokkade zit."

Verbatim
Versloot gebruikte de audio van de vlogs volgens de Verbatim Musictheatre, een theatermethode die in Londen al veel wordt gebruikt. "De exacte spraak wordt gebruikt en op muziek gezet. Iemand die zingt, zingt vaak alleen een tekst. Die persoon en hetgeen hij zingt hoeft niet echt, niet waarheidsgetrouw te zijn. Maar deze teksten zijn echt, want ze zijn al een keer zo door iemand uitgesproken. Door ze op muziek te zetten worden ze weliswaar gestyleerd, maar ik wil binnen het muziektheater op zoek naar levensechte personages."

'Round characters'
Er zit in iedere vlogger iets narcistisch, denkt Versloot. "Je hebt blijkbaar de drang om iets met mensen te delen, of over te brengen, zonder dat je weet wie die mensen zijn en of ze erop zitten te wachten. Dat narcistische trekje is niet altijd het meest interessante, maar wel als je zo'n personage aan de ene kant het liefst een mep zou willen verkopen, maar tegelijkertijd ook een arm om hem heen zou willen slaan. Dat betekent dat je verder kijkt dan de eerste indruk." En dat hoopt ze met deze voorstelling bij haar publiek op te roepen. "We zijn tegenstrijdig als mensen, niet allemaal 'round characters', terwijl we in toneelpersonages graag afgeronde karakters zien. 'Hij doet nu dit, dus dat rijmt met wat hij daarstraks zei'. Oorzaak en gevolg. Maar zo zitten we niet in elkaar."

Zappen
Om het publiek ook uit die 'comfortzone' te rekken, kiest Versloot niet alleen voor een vrij confronterende opstelling, maar ook voor een zapp-voorstelling. "Ik wil het publiek losmaken uit de 'normale' volgorde van tijd en perspectief. Dus zappen we van fragment naar fragment, tussen de beide hoofdpersonages."

Bake That Awesome Pie wordt gespeeld tijdens het Stadsfestival op 2, 3 en 4 september. Kijk voor kaarten op www.stadsfestival.nl