Volledig scherm
Een vestiging van Hornbach. Foto: ANP

Niets houdt komst Hornbach naar Zwolle nog tegen

DEN HAAG/ZWOLLE – De Hornbach kan aan de Blaloweg een nieuwe bouwmarkt en tuincentrum uit de grond stampen, zo volgt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.

In maart maakte de raad al korte metten met een bezwaar van concurrenten Praxis en Gamma tegen het bestemmingsplan. De laatste strohalm was een bezwaar tegen de omgevingsvergunning, maar woensdag veegde de Raad van State in een definitieve uitspraak alle inhoudelijke bezwaren van tafel.

Parkeeroverlast
In ieder geval vindt de Raad de vestiging van een grote Hornbach aan de Blaloweg ruimtelijk aanvaardbaar. Gamma, die op 140 meter afstand een bouwmarkt runt, vreesde onder meer parkeeroverlast. Maar het Duitse bouwmarktconcern legt met 440 parkeerplaatsen meer aan dan de 377 die minimaal noodzakelijk zijn, stelt de Raad vast.

Kleuren
Ook de bezwaren tegen de opzichtige oranje en rode gevel van de Hornbach troffen geen doel. Concurrent Gamma en omwonenden meenden dat de Hornbachgevel in strijd is met het Zwolse welstandbeleid. Die zou bij nieuwe gebouwen een aansluiting bij de bestaande gebouwen en omgeving voorschrijven. In dit geval zou dat blauw en grijs moeten zijn, meende Gamma, die overigens zelf blauw en grijs in het logo heeft. De concurrent leverde zelfs een tegenrapport waarin het Hornbach-ontwerp en de goedkeuring voor de Zwolse welstandcommissie werd afgeschoten. De Raad van State vindt het gekozen ontwerp en kleurstelling evenwel aanvaardbaar in de industriële omgeving ter plaatse.