Volledig scherm
© Erna Lammers

Nieuwe aanpak onkruid kost Apeldoorn 300.000 euro extra

APELDOORN - Een nieuwe vorm van onkruidbestrijding zadelt de gemeente Apeldoorn op met bijna 300.000 euro aan extra kosten.

Per 1 april wordt er geen bestrijdingsmiddel meer gebruikt bij het verwijderen van onkruid op de verharde wegen in de openbare ruimte. Het gebruik van glyfosaat is landelijk verboden in het kader van de volksgezondheid, zegt de gemeente.

"Er werden teveel resten van het middel in het grondwater gevonden. Net als veel andere gemeentes maakte Apeldoorn gebruik van een bestrijdingsmiddel op basis van glyfosaat, om onkruidgroei te bestrijden."

Samen met Circulus-Berkel bedacht de gemeente een andere aanpak. "Het onkruid zal nu bestreden worden met heet water, hete lucht, bosmaaiers en branders. Het verwijderen van onkruid zonder bestrijdingsmiddel brengt meer kosten met zich mee. De oude methode kostte jaarlijks 200.000 euro en de nieuwe bijna 500.000 euro. De hoeveelheid onkruid op straat zal met deze aanpak niet toenemen en de kwaliteit blijft gehandhaafd", zegt de gemeente.