Volledig scherm
De brandweer in actie bij het afbranden.

Nieuwe film over afbranden in park Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Natuurfilmer Ruben Smit maakt een serie korte films over Het Deelense Veld in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Voor zijn zesde korte film (van in totaal acht), vanaf nu online, legde hij de wijze van beheer vast die door het park wordt toegepast: branden in combinatie met begrazen.

In het begin van het voorjaar worden delen van het Deelense Veld, onder begeleiding van de brandweer, afgebrand. Vrijwel direct na het afbranden beginnen grassoorten als het pijpestrootje alweer op te komen. Dan begint het werk van de heidekoeien, een zeldzaam en klein koeienras door het park ingezet als grazers. De koeien vinden de jonge, opkomende planten veel smakelijker dan de oudere, vaak droge en weinig gevarieerde vegetatie op andere delen van het Deelense Veld. De groei van de gewassen wordt gestimuleerd door extra voedingsstoffen, vrijgekomen door de brand.

Smit: "Voor de heidekoeien is het een soort tafeltje dekje. Je ziet dat ze op de stukken die zijn afgebrand veel intensiever grazen, waardoor het effect van het grazen daar ook veel groter is, namelijk een verhoging van de biodiversiteit.'

Er ontstaan open plekken waar de runderen grazen. Daardoor krijgen ook andere planten- en diersoorten de kans op te komen.

In de film is te zien dat de brand in korte tijd over het gebied raast, en vrijwel onmiddellijk weer uitdooft. Daardoor blijft volgens Smit en het park de brand oppervlakkig en blijven reptielen en kleine zoogdieren gespaard. "Als de brand is uitgeraasd, zie je de muizen alweer uit hun hol komen."

www.hogeveluwe.nl/rubensmit